Šest ideja za savršena posna jela i to na vodi: Brzo se spremaju, nisu skupa, a ukus je odličan!
IZVOR: Republika - 03.03.2020 | 04:14
Počeo je veliki vaskršnji post, a to za mnoge znači i glavobolju jer je priprema posnih jela komplikovanija i iziskuje određeno kulinarsko umeće... Zbog toga otkrivamo 6 super recepata za posna jela, i to na vodi!
Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.
Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.
Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja.
Predlažemo sledećih šest jela...
Foto: pixabay.com Krem čorba od spanaćaPotrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 krompira, 400 spanaća, 1 šargarepa, 1 paškanat, so i biber, peršun. Priprema: Povrće očistite, operite i iseckajte u veću šerpu. Dodajte vode toliko da prekrije povrće pa kuvajte oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte kuvano povrće i dodajte još malo vode i začine. |
Pasulj na vodi
Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 paškanata, 300 belog pasulja, so i biber, lovorov list.
Priprema: Pasulj potopite u vodu pa stavite na ringlu da provri. Kada provri procedite ga i tu vodu bacite a sipajte u šerpu sa pasuljem drugu, čistu vodu. Zatim dodajte seckan luk, šargarepu i paškanat pa sve kuvajte oko sat vremena. Dodajte začine i sklonite sa ringle.
Foto: youtube.com/ Jelajelena Petrovic Paradajz čorbaPotrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 veća šargarepa; 1 koren peršuna; 1 krompir; 500 ml paradajz sosa; so i biber; peršun. Priprema: Povrće skuvajte na malo vode, zatim ga ispasirajte. Dodajte paradajz sos i začine pa kuvajte još desetak minuta. Pred kraj dodajte peršun. |
Rižoto od povrća
Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).
Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.
Foto: ST/E. ČONKIĆ Rižoto sa vrganjimaPotrebno je: 200 grama vrganja, 1 šolja (200ml) belog pirinča, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 struk peršuna, voda, so, biber, majčina dušica, čubar. Priprema: Na malo vode izdinstajte beli i crni luk pa dodajte vrganje. Zatim kada vrganji omekšaju dodajte pirinač koji ste prethodno oprali. Dodajte začine: peršun, čubar, majčinu dušicu, so, biber.. Nakon toga nalijte vode toliko da smesa ogrezne i pustite da se sve krčka. Povremeno promešajte rižoto dok pirinač u potpunosti ne upije svu vodu. Nakon par minuta jelo skinite sa ringle i posluži. |
Rižoto sa prazilukom
Potrebno je: praziluk, so, biber, pirinač
Priprema: Praziluk očistite pa prodinstajte na malo vode. Dodajte pirinač i još vode pa pustite sve da se krčka. Pred kraj dodajte so i biber i začin po želji.