SEDMODNEVNI MENI: Ruska dijeta zahvaljujući kojoj je smršalo na hiljade ljudi
IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 09.10.2017 | 03:14
Osnova ishrane sastoji se od kuvanog, dinstanog, posnog, povrća i voća, ribe, živine i jaja. Podrazumeva i konzumiranje svežeg kupusa iz turšije, a ne smete piti alkohol i gazirana pića.
Ruske žene su nadaleko čuvene po lepoti, a ruski nutricionisti slede dokazane principe mršavljenja. Ishrana je uglavnom ograničena na smanjen unos ugljenih hidrata, i to veoma jednostavnih, i zamenu šećera i životinjskih masti biljnim mastima. Sastoji se od proteinske hrane niske masnoće, povrća i voća, a preporučuje se i muškarcima.
DOZVOLJENE I KAŠE
Ruska dijeta ne zahteva gladovanje, već pridržavanje određenih pravila. Najvažnije je, kako navodi ruski sajt Best-diet.ru, normalizovati balans soli i vode i smanjiti količinu hrane. To nije samo dijeta radi mršavljenja iako se tako zove već način ishrane preporučljiv svima. Ruska dijeta nije za džabe tako nazvana, zasniva se na principima ruskih proizvoda i hrane poznatih vekovima. Boršč, kupus svež i iz turšije, ostalo kiselo povrće. Osnova ishrane sastoji se od kuvanog, dinstanog, posnog, povrća i voća, ribe i živine, jaja i malo mlečnih proizvoda. Povremeno se mogu jesti različite žitarice i kaše, ali bez preterivanja. Isključen je šećer, sosovi i druge masti, začinjena, dimljena i slana jela, osim kiselog kupusa. Ako mučite muku s kilogramima, osim ovih uvodnih principa, bar u roku od dva meseca morate da zaboravite na sve vrste slatkiša, alkohola, gaziranih pića. Ishrana nije rigidna, lako se održava, a veoma je efikasna - za dva meseca može se skinuti 5-6 kilograma. Najmanji obavezni dnevni unos vode je 1,5-2 litra.
MELEM ZA MRŠAVLJENJE
Kod Rusa je sve na prirodnoj bazi, pa su tako osmislili čak i melem za mršavljenje koji funkcioniše tako da eliminiše višak masnoće i vode iz organizma. Napravila ga je doktorka Irina Stefanovska. Glavni sastojci ovog recepta su svež ren, neprskan limun s korom i med. Ren poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova i time podstiče oslobađanje. Izmiksajte 125 grama rena, uzmite tri limuna, rasecite ih, izvadite iz njih semenke, pa ih zajedno sa korom izmiksajte i pomešajte sa izmiksanim renom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmešajte. Čuvajte melem u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašicicu dva puta dnevno uz obroke i gledajte kako se obim struka smanjuje.
Ruski doktor Ganadij Malahov preporučuje još jedan veoma jednostavan recept za mršavljenje - salatu koja topi kilograme. Izrendajte dve kisele jabuke, dodajte 50 grama izrendanog korena celera i malo izrendanog korena rena, pa salatu začinite kefirom. Salata bukvalno "jede" suvišne kalorije i treba je konzumirati uveče.
RUSKA DIJETA (Sedmodnevni meni)
Dan 1.
Doručak: 100 g ribe, 150 gr salate od kiselog kupusa, graška i kuvane šargarepe, šolja crne kafe bez šećera
Užina: 100 g jogurta bez masti, dve jabuke
Ručak: vegetarijanska supa, 100 g kuvanog mesa, 150 g kupusa i šargarepe, čaša kompota od jabuka
Večera: 100 g kuvane ribe, dva kuvana krompira, šolja čaja
Dan 2.
Doručak: 200 g salate od svežeg kupusa sa graškom, lukom i biljnim uljem, šolja kafe
Užina: šolja jogurta
Ručak: 100 g junećeg mesa sa kuvanom šargarepom, šolja kompota
Večera: 100 g kuvane ribe, pečeni krompir, dve pomorandže
Dan 3.
Doručak: kuvano jaje, tost, šolja kafe
Užina: 100 g heljde sa komadima voća
Ručak: 150 g piletine, dve jabuke, pomorandža
Večera: Salata sa biljnim uljem, čaša soka od jabuke
Dan 4.
Doručak: šolja jogurta, kreker
Užina: salata od sirovog povrća sa biljnim uljem
Ručak: 100 g kuvanog mesa, 150 g kiselog kupusa sa graškom i crnim lukom
Večera: supa od povrća sa nemasnim mesom, 100 g rendane šargarepe
Dan 5.
Doručak: 50 g mladog sira, šolja kafe
Užina: dve jabuke, dve pomorandže, čaša soka od pomorandže
Ručak: nemasna kobasica, 150 g svežeg kupusa poprskanog limunovim sokom, čaša soka od narandže
Večera: 150g nemasne ribe na roštilju, 100 g crvene ribizle, čaša mineralne vode
Dan 6.
Doručak: 100 g kuvanog mesa, 100 g kiselog kupusa
Užina: 100 g kačkavalja
Ručak: supa od povrća sa nemasnim mesom, parče crnog hleba
Večera: komad svinjskog mesa, 100 g rendane kuvane repe, suve šljive, čaj
Dan 7.
Doručak: 100 g heljde, kašika meda
Užina: 150 g voćne salate
Ručak: 100 g kuvane ribe, 150 g salate od sirovog povrća sa biljnim uljem
Večera: 100 g kuvanog mesa, dva krompira, jabuka, čaša soka od jabuke