Ovo je spisak od 9 namirnica zbog kojih telo poprima neprijatan miris!


IZVOR: Republika - 15.03.2020 | 19:32


Stručnjaci izdvajaju devet prehrambenih namirnica koje uzrokuju pojačano lučenje mirisa iz organizma, iako su zapravo zdrave, ali zbog njih znoj ima intenzivniji neprijatan miris.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Naše čulo mirisa jedno je od glavnih čula kojim raspolažemo i na koje se oslanjamo - bilo pri odabiru dobre hrane, partnera ili pak za detekciju opasnosti. Takođe, očigledno je kako su ljudi posvećeni vlastitom mirisu, a na tome kozmetička i parfemska industrija svake godine okreće milijarde.

Ipak, nije važno samo kako i koliko se često kupamo, koji dezodorans ili koji parfem koristimo, već i ono što u sebe unosimo, ističu stručnjaci, koji su izdvojili devet namirnica odgovornih za "smrad".

1. Paradajz

Britanski naučnik Čarls Stjuart  otkrio je da se neugodan miris tela može povezati s jedenjem paradajza. Naime, on je primetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajza, pa je analizirao tu "slučajnost" i zaključio da na miris znoja utiču terpen i karotenoid iz paradajza. Rešenje nije izbaciti paradajz iz ishrane, ali alternativa je jesti ga umereno ili ga pre kuvati - jer se time gubi i efekt pojačanog lučenja mirisa, piše Brajt Sajd. 

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

2. Mlečni proizvodi

Veliki broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mlečnih proizvoda kod ljudi sa ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja neprijatnih mirisa.

3. Riba

Ribe i morski plodovi sadrže visoke nivoe vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje onaj koji podseća na ribu. Ljudi koji inače imaju visok nivo B4 vitamina u organizmu osetljivi su na taj, naučno potvrđen "Trimethylaminuria sindrom", koji se i leči.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

4. Kupusasto povrće

Brokoli, karfiol i kelj bogati su antioksidansima i  čine neke od najzdravijijih dodataka u ishrani. Ali, ovo povrće sadrži i puno sumpora, koji se razlaže u poprilično smrdljive supstance, pa može rezultirati neugodnim mirisom tela. On se zadržava satima, a najbolji način je uzimanje umerenih količina tih namirnica, a kombinovanjem sa drugom hranom koja će pospešiti brže izbacivanja mirisa iz tela.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

5. Zobene pahuljice i orašasti plodovi

Iako su vrlo dobri za probavu i odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimulišu proizvodnju gasova. Najbolji način da eliminišete miris je pijenje većih količina vode nakon unosa u organizam.

6. Beli i crni luk

Od njih nam smrdi iz usta, pa nije čudno ni da koža nakon njih smrdi. Krivac je opet sumpor, a rešenje je pijenje kafe, dodavanje peršuna u jelo ili pijenje nezaslađene limunade - to pomaže da se miris brže razgradi.

7. Špargle

Izrazito zdrave, špargle menjanju miris i urinu i znoju. Otprilike 15 minuta nakon unosa špargle u naše telo počinje njihova razgradnja tokom koje nastaju hemijski spojevi koji sadrže sumpor. Naime, špargle sadrže specifičnu kiselinu koja počinje da se razgrađuje u više spojeva čiji molekuli sadrže sumpor.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

8. Crveno meso

Obiluje vitaminima, gvožđem, fosforom i kreatinom, ali predstavlja težak zadatak za našu probavu. Stojeći na mestu u telu, ono počinje s procesom truljenja, zbog čega daje i znoju neprijatan miris. Rešenje? Ne jesti ga više od dva puta nedeljno.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

9. Grašak

Ovo povrće je ubedljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neugodne gasove zbog proteina koji sadrže, a teško se vari. Da bi neutralizovali taj efekt, samo potopite grašak u vodi devet sati.