(RECEPT) U slučaju da ponestane kvasca: Ovo su tri ZAMENE koje imaju skoro isti efekat
IZVOR: espreso.rs, republika.rs - 29.03.2020 | 03:14
Kvasac se koristi u mnogim receptima za testa, poput onog za picu i svih vrsti hleba, a ako ste pomislili da bez njega ne možete pripremiti svoje omiljeno testo, na sreću niste u pravu jer postoje zamene, a verovatno ih imate pri ruci u kuhinji.
Dobro je napomenuti da sa zamenama za kvasac možda nećete postići potpuno jednak efekat, i možda će tekstura testa biti malo drugačija, ali ako ne možete do kvasca, ovo je najbolje šta možete uraditi.
1. Soda bikarbona i sok od limuna
Kada kombinujete kvasac, brašno i vodu, oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava te se oslobađa ugljenikov oksid, odgovoran za dizanje testa. Slično možete postići kombinacijom sode bikarbone i kiseline. U nekim se receptima, poput raznih kolačića upravo koristi ovaj postupak.
Ako želite uspešnu zamenu za kvasac, pripazite na količine. Možete koristiti sok limuna, mlaćenicu ili mleko u kombinaciji sa sirćetom.
- Dodajte sve sastojke prema receptu
- Sad dodajte jednake količine sode bikarbone i soka od limuna, a da se poklapa sa količinom kvasca koju zahteva recept. Isto se odnosi i na kombinaciju mleka i sirćeta.
- Pecite kako to obično radite, ali da bi se testo diglo važno ga je staviti u pećnicu što pre nakon dodavanja sastojaka.
2. Prašak za pecivo
Prašak za pecivo je jedan od glavnih sastojaka svih pekarskih proizvoda, sadrži sodu bikarbonu i i kiseline.
Baš poput kvasca, on će podstaći dizanje testa, a deluje na dva načina.
1. Reaguje na tečnost – kad dođe u dodir sa vlagom, kiselina reaguje u sodi bikarboni i stvaraju se mehurići ugljenikovog oksida.
2. Reaguje na temperaturu – kad se zagreje, ovi mehurići se množe i tako utiču na dizanje testa.
Prašak za pecivo reaguje čim dođe u dodir sa toplinom i vodom, i za razliku od korišćenja kvasca, ne treba mu mnogo vremena za reakciju pa se često koristi za palačinke i kolače.
3. Starter
Starter sadrži kvas, a radi se od brašna i vode kako bi se pripremilo kiselo testo, koje se ukusom ipak malo razlikuje od proizvoda sa kvascem. Neki se starteri pohranjuju godinama kako bi što bolje fermentisali.