(RECEPT) Aktivirajte hormon sreće: Čoko brauni koji će pokrenuti lavinu zadovoljstva u vama!
IZVOR: K. N. - 03.04.2020 | 03:14
Kada bi postojao čudesni recept za sreću, mi bismo ga verovatno smućkali i poslužili celom svetu. U životu nije uvek lako ostaviti sve loše po strani, naročito kada nam se sreća čini nedostižnom. S druge strane, često su nam dovoljne sitnice koje nas učine radosnim, toliko da zaboravimo na sve što nas muči. Nekad je to putovanje, neretko kafa sa najboljim prijateljima, ali najčešće je u pitanju njeno visočanstvo – čokolada!
Naime, budući da emocije potiču iz naše glave, za njih je zaslužna hemija u mozgu koja šalje signale i stvara osećaje zadovoljstva, tuge, zabrinutosti... Istraživanja su pokazala da čokolada podstiče proizvodnju serotonina, što objašnjava onaj osećaj leptirića u stomaku kada samo i pomislimo na omiljeni slatkiš.
Želite da se zasladite, obradujete prijatelje ili voljenu osobu? Imamo predlog za vas! U pitanju je čokoladni kolač koji ne samo što se sprema brzo i jednostavno, već je idealan i ako ste početnik, pa se još uvek ne snalazite najbolje u kuhinji.
Potrebno je:170g margarina 250g šećera 100g brašna 75g kakaa 2 jaja 1 kesica praška za pecivo 1 kesica vanilinog šećera 100g čokolade |
Priprema:
1. Na šporetu, u šerpici, istopiti margarin;
2. Istopljeni margarin pomešati u činiji sa šećerom i vanilinim šećerom;
3. Sve to umutiti mikserom;
4. Dodati jedno jaje u smesu, a potom mikserom mutiti oko minut-dva;
5. Zatim dodati i drugo jaje, pa mutiti mikserom još par minuta;
6. U drugoj činiji pomešati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao;
7. Suve sastojke postepeno dodavati u prethodno umućenu smesu (nikako naglo) i mešati kašikom;
8. Izlijte smesu u pleh (pleh prethodno obložiti papirom za pečenje ili namazati margarinom);
9. Sitno iseckanu čokoladu ili čokoladne mrvice dodati u smesu, a onda je blago pomešati nakon dodavanja čokolade kako bi se sjedinila sa smesom;
10. Sve peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, otprilike oko 40 minuta (povremeno proveravajte kolač, može biti gotov i za pola sata ako vam je jača rerna, a ne želite da zagori).
Ukrasite i poslužite po želji. Predlažemo čokoladni ili voćni preliv, ako ste ipak ljubitelj umereno slatkog - onda će za vas biti idealno bez ikakvih dodataka.
Prijatno!