(RECEPT) Nije jabuka iz raja, ali ukus je rajski: Hrskavi kolutići luka koji su opčinili ceo svet!
IZVOR: Kristina NOVAKOVIĆ - 06.04.2020 | 03:14
Pohovani luk je jedna od onih stvari koje kada probate, toliko se navučete da mahnito svima koje poznajete poturate "pod nos", jer jednostavno - to ne smeju da propuste! Zbog ovog će vam, zasigurno, biti zahvalni!
Osim neodoljivog ukusa, prednost pohovanog luka je i ta što se vrlo jednostavno sprema, pa je pogodan i za početnike u kuhinji... A ima li boljeg recepta za uplivavanje u svet kulinarstva?
Recept se odnosi na pripremu tri malo veća luka. Ukoliko želite da ispohujete više ili manje od 3 luka, prilagodite mere sastojaka željenoj količini.
Foto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash Potrebno je:3 luka 300g brašna 1 prašak za pecivo 200g prezli so 2 jaja oko 400ml ulja 200ml mleka |
Priprema:
1. Luk iseći na kolutove i odvojiti prstenove.
Bitna napomena: Potrudite se da kolutovi budu malo deblji kako bi se sve bolje zalepilo, a samim tim bilo i hrskavije, umesto da se raspadne!
2. U činiji pomešati brašno i prašak za pecivo.
3. U tu mešavinu uvaljati sve kolutove luka.
Foto: Republika
4. Umutiti jaja viljuškom, a onda dodati mleko i nastaviti da mešate.
5. U smesu dodati prethodno pomešano brašno i prašak za pecivo, kao i prstohvat soli.
6. Sve to dobro umutiti kako bi se sastojci sjedinili.
7. Kolutiće luka, potom, umačite u tu masu, pa u prezle.
8. Tako paniran luk pržite u vrelom ulju, obostrano.
9. Pri vađenju iz ulja, savetujemo da ostavite kolutiće na salveti ili papirnom ubrusu kako bi se ocedili od viška ulja.
Ovako pripremljen hrskavi luk, savršeno se slaže uz pivo. Možete dodatno ugoditi svojim nepcima, ukoliko dodate i umak za kolutiće.
Prijatno!