8 saveta italijanskog kuvara koji će vas učiniti BOGOM TESTENINA!


IZVOR: Republika - 12.04.2020 | 03:14


Malo je ljudi koje ne vole da jedu testeninu, ali isto tako je malo onih koji znaju pravilno da je pripreme.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nakon što je sklonite s vatre, prebacujete u cediljku i automatski - pod mlaz vode. Videli ste da se "to tako radi", ali ne znate zašto. Ne znate, jer razlog ne postoji. Testenina se ne sme ispirati pod vodom. Ovu i još sedam grešaka u kuvanju popularne namirnice navodi  pravi znalac - italijanski kuvar Saša Marks koji već godinama kuva u restoranima širom SAD-a.

Za portal Serius Eats otkriva koje greške većina ljudi pravi s testeninom, neke od njih čak i pre kuvanja. Proverite da li ih i vi pravite, pa ispravite i postanite pravi majstori u pripremanju paste na bezbroj načina.

1. Dodavanje ulja u vodu

- U čemu je stvar s uljem? Ako ga sipate u vodu u koju ćete kuvati testeninu, potrošićete ga uzalud. Bolje ga iskoristite za umak - kaže on i dodaje da ulje u vodi neće sprečiti da se testenina zalepi. Neće se lepiti ako je mešate s vremena na vreme tokom kuvanja.

2. Lomljenje špageta

Ovo je najgore što možete uraditi sa pastom. Svaka vrsta testenine s razlogom ima svoj oblik. Želite li kratku, nemojte kupovati špagete.

Foto: pixabay.com

Ne lomite špagete!

- Lomljenje duge testenine kako bi stala u lonac je kriminalno delo - šaljivo će Marks.

3. Ispiranje pod mlazom vode

Ovaj korak uopšte nema smisla. Kada je kuvana, testenina je gotova. Spremna da je polijete umakom i servirate.

- Ipak, postoje oni koji testeninu ubace u cediljku i isperu vodom. Jedino racionalno objašnjenje vidim u tome da žele sprati svoje grehe i ukloniti otiske prstiju s testenine - objašnjava kuvar te dodaje zbog čega ne smete ispirati testeninu - sva ona fina skrobna voda, koja je dobra stvar,  nestaće u slivniku i testenina neće biti ukusna, koliko bi trebala biti.

4. Poslužiti s umakom ili bez?

Treba li testeninu poslužiti bez umaka, pa da umak svako sebi stavi ili sve treba pomešati i tako servirati ? Ako i vas muči ova dilema, sad je vrijeme da je razjasnimo. Italijanski kuvar tvrdi kako testeninu treba servirati s umakom, odnosno pomešati s njime pre nego što je iznesete na sto, a onda ako neko želi, neka doda u tanjir još umaka. Testenina je najbolja kada je svaki komadić obložen ukusnim umakom.

5. Sveža testenina

Možda mislite da je svježa testenina bolja od suve, ali niste u pravu. One su jednostavno različite i namenjene drugačijim umacima. Sušena testenina jednako je kvalitetna kao i sveža.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

6. Kuvanje

Ako se testenina raspada nakon što je proceđena ili je puna vode, predugo ste je kuvali. Isto tako nije dobro niti da je premalo kuvana. Italijani vole al dente testeninu i takva je čak zdravija, od one koja se duže kuva jer ima niži glikemijski indeks, ali nije dobro kada je još "živa" na tanjiru. Umeće je naći sredinu i savršeno skuvati testeninu.

7. Prethodno narendani sir

Puno je bolje kupiti komad tvrdog sira i izrendatiga direktno na testeninu, nego kupiti već narendani sir ili ga pak narendati i ostaviti u posudi u frižideru. Takav sir gubi na kvalitetu, postaje pretvrd i bezukusan.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

8. Previše umaka

Ne postoji ni jedan opravdani razlog da testenina pliva umaku. Ako pripremate testeninu s umakom, količina umaka vrlo je bitna.

- Trebalo bi ga biti tačno toliko da dobro prekrije svu pastu, ali više od toga bilo bi previše. Testenina treba biti "obučena u umak, a ne utopljena u njemu", slikovito će ovaj kuvar, otkrivajući zbog čega Italijani osnovnu testeninu s umakom nazivaju pastasciutta - suva testenina. Razlog je taj što ona nije pasta in brodo (što bi bila supa minestrone ili maneštra) ili pasta al forno (zapečena testenina).