Kako da skuvate uskršnja jaja, a da vam nijedno ne pukne? LAKO, a to ćemo vam i dokazati
IZVOR: Republika - 17.04.2020 | 03:14
Bliži nam se Uskrs, a sa njim i svi običaji vezani za najradosniji praznik među pravoslavnim vernicima.
U zavisnosti u kom kraju Srbije živite, jaja ćete kuvati i ukrašavati na Veliki četvrtak, petak ili subotu, pa shodno tome trebalo bi da znate kako da se izborite sa pucanjem jaja tokom kuvanja - što je i najveći problem čitavog procesa.
- Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata pre farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.
- Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje i pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajem ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lepo izgledati.
- Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su sveža. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, sveže je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti.
Foto: ST/N. PANČIĆ
- Važno je i obratiti pažnju na boju jaja. Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.
- Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.
- Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja verovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuvanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvek bude puna vode.