(RECEPT) Ispoštujte uskršnju tradiciju i umesite čuveni kolač milibrot!


IZVOR: Republika - 18.04.2020 | 03:14


Milibrot je kolač koji se tradicionalno u nekim delovima Srbije mesi na dan Uskrsa. Predlažemo da zasučete rukave i napravite i jedan kolač i sebi i najmilijima.

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • svež kvasac
  • 5 jaja
  •  šoljica ulja
  • 200 g šećera
  • 300 ml toplog mleka
  • 150 g suvog grožđa
  •  jaje za premazivanje

Priprema

Stavite kvasac u malo mlake vode da naraste. Jaja razmutite sa toplim mlekom i pomešajte sa brašnom, šećerom i kvascem. Pomešajte dodajte ulje i umesite glatko testo. Ostavite na toplom da masa naraste. Dobro premesiti testo i pustiti da opet malo naraste, pa oblikovati 18 jednakih loptica.

Od svake oblikovati pravugaonik, posuti suvim grožđem, pa urolajte. Od tri rolata upletite pletenicu, od svog materijala napravite 6 pletenica, prenosi portal Gurmanija. Poređajte ih u pleh, premažite jajetom i ostavite da još malo narastu.

Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumene.