SAVET RUSKE LEKARKE: Ishranom protiv upale debelog creva
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 15.10.2017 | 03:14
Akutni i hronični kolitis, koji sve više pogađaju mlađu populaciju, možete izlečiti pomoću određenih namirnica, mešavinama lekovitog bilja i semena lana.
Zapaljenje debelog creva ili kolitis u 21. veku dobija epidemijske razmere jer sve više zahvata i mlađu populaciju, stanovništvo uzrasta između 25 i 45 godina. Ova bolest ima više vrsta, a najčešće su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.
Gastroenterolog dr Elena Ivanovna Goršenina navodi da postoje dve forme zapaljenja debelog creva: akutna i hronična.
Gubitak apetita
- Akutno zapaljenje se uglavnom javlja zbog trovanja hranom, određene alergijske reakcije ili zbog prekomerne doze uzimanja određenih lekova. Simptomi su visoka temperatura, bol u stomaku, dijareja, znojenje i vrtoglavica - navodi ona i upozorava da ovo zapaljenje može da preraste u hronično ukoliko se na vreme ne reaguje i leči.
Druga forma, hronični kolitis, nastaje i kada imunosistem burno reaguje na bakterije u debelom crevu iako uzrok toj reakciji u medicini još nije poznat. Kao jedan od mogućih uzroka navodi se genetska predispozicija, nasleđivanje bolesti od roditelja. Ipak, lekari savetuju da, ukoliko primetite određene simptome, odmah reagujete.
- Najbolji i prvi pokazatelji hronične upale debelog creva su suvo grlo, gubitak apetita, krv u stolici i konstantna žeđ - ističe doktorka Goršenina.
Blagotvoran i karfiol
Da biste izlečili upalu debelog creva ili sveli njene simptome na minimum, potrebno je i da regulišete ishranu. Kao neizostavni sastojak vašeg menija trebalo bi uvek da se nađe krompir-pire. Takođe, karfiol ima umirujuće dejstvo na digestivni trakt, zbog čega mora da bude uključen u vašu ishranu.
Jedite kuvana jela, a iz svakodnevice izbacite brzu i konzerviranu hranu. Meso i ribu konzumirajte kuvane, nemojte ih pržiti na ulju.
- Ovakav režim ishrane je sastavni deo terapije zapaljenja debelog creva. S obzirom na to da je digestivni trakt veoma osetljiv, potrebno je što manje opterećivati ga, a ipak unositi u organizam sve hranljive i neophodne supstance - objašnjava gastroenterolog.
Pored strože ishrane, kao jedan vid terapije uključeni su i lekovi iz prirode: melemi na bazi lekovitog bilja. Medikamente koji suzbijaju upalne procese, a nalaze se u prirodi poput kamilice, žalfije, ovasa ili valerijane ruska naroda medicina podjednako koristi, kao i one lekove iz zvanične medicine.
EVO ŠTA POMAŽE KOD KOLITISA
- Ovsena kaša. Potopite 100 grama ovsenih pahuljica toplom vodom i ostavite da tako odstoje četiri sata. Posle toga dodajte još jedan litar ključale vode i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, mešajući neprestano. Po ukusu, možete da dodate malo meda ili soli. Procedite kašu i jedite je između obroka ili umesto njega.
- Biljni lekoviti miks. Pomešajte šest kašika cvetova kamilice, dve kašike listova nane, po jednu kašiku korena valerijane i komorača. Dve kašike ovog miksa prelijte sa pet decilitara ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno 30 minuta. Ovako dobijen čaj pijte tri puta dnevno, posle svakog obroka.
- Bokvica sa medom. Svež sok od bokvice, isceđen iz listova biljke, koristi se za lečenje upale želuca i creva. Da biste dobili sveži sok, bokvicu dobro operite, sitno je iseckajte i iscedite u sokovniku. Taj sok pomešajte s medom. Pijte po jednu kašiku četiri puta dnevno.
- Sok od kupusa. Nekoliko listova kupusa kuvajte u vodi deset minuta, procedite, ohladite tečnost i popijte. Umesto toga, možete i da iscedite sok od svežeg kupusa i pijete četiri puta na dan po pola šolje.
- Banane. Ovo voće je pravi spas za osobe koje pate od kolitisa jer je meko i lako se vari. Preporuka je da jedete jednu do dve banane, ali i jabuke dnevno.
- Seme lana. Supenu kašiku semena lana prelijte sa 100 mililitara kipuće vode i ostavite da odstoji dva sata. Tome dodajte 100 ml maslinovog ulja, promešajte i popijte na prazan stomak. Ovu terapiju primenjujte od pet do deset dana zaredom.