POSLEDICE PRESKAKANJA OBROKA: Gojaznost i višak stresa
IZVOR: E. S. T. - 18.10.2017 | 03:14
Skoro svima se desi da preskočimo obrok ili dva, što u retkim prilikama nije toliko loše, ali redovno preskakanje obroka može da ima negativne zdravstvene efekte.
Brojne naučne studije pokazuju da izbegavanje nekog obroka može dovesti do poremećaja u ishrani, povećanja težine i loših performansi, odnosno izgradnje mišića. Važno je napomenuti da telo ne razume razliku između gladovanja ili preskakanja obroka i reaguje na isti način kada ne dobije dovoljno energije. Evo šta se dešava sa našim telom kada preskočimo obrok.
METABOLIZAM SE USPORAVA
Metabolizam je proces u telu pri kojem se hrana pretvara u energiju. Čak i kad fizički ne radimo ništa, telo još funkcioniše - cirkulacija krvi, disanje i slično, ali i za ove aktivnosti potrebna je energija koja potiče od hrane. Preskakanje obroka signalizira telu da nema dovoljno hrane ili izvora energije, a telo reaguje smanjujući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Dakle, kada se metabolizam uspori, hrana koja se pojede ne koristi se tako efikasno.
Rešenje je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi se metabolizam u telu zadržao na normalnom nivou. Pomaže adekvatna količina sna (sedam do devet sati) i konzumiranje puno vode.
PREJEDANJE I PREKOMERNA TEŽINA
Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš sledeći obrok pretvara se u gozbu - težimo da pojedemo više. Nekoliko studija je povezalo povećanje telesne težine sa preskakanjem obroka (naročito doručka). Kada je telo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žudeće za visokokaloričnim (nezdravim) namirnicama. Kod sledećeg obroka telo čuva dodatne kalorije iz hrane kao instinkt za preživljavanje jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste pretvaraju se u masnoću.
OSEĆAJ BESA ZBOG GLADI
Bes zbog gladi je stvaran. To je osećaj kada je neko toliko gladan da ga to čini ljutim i frustriranim. To je zato što se nivo šećera u krvi smanjuje kada preskočimo obrok. Naš mozak funkcioniše na glukozi i, kada mozak ne primi dovoljno goriva, dovodi telo u režim gladovanja i oslobađa hormon stresa. To je razlog zbog kojeg se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu korišćenja preostale energije. Postajemo ćudljiva, razdražljiva i najmanje zabavna verzija sebe.