(RECEPT) TOPI SE U USTIMA: Najkremastija torta sa jagodama koju ćete želeti da jedete SVAKI DAN!
IZVOR: Republika - 11.06.2020 | 03:14
Torta koja se sastoji od slasne, laganog šlaga i piškota zove se šarlota, a kad joj dodate zrele, mirisne jagode onda se zove šarlota s jagodama. Ma kako god da se zove, od ovih divnih sastojaka može biti samo jako ukusna i lepa.
S toplim danima posežemo i za laganijim, vazdušastim desertima, baš kao što je ova lepotica sačinjena od piškota, fila s jogurtom i maskarpone sirom i divnih, zrelih jagoda.
Jagode u desertima su pun pogodak, svojim ukusom, mirisom, ali i izgledom obogate baš svaki fil i svaki biskvit. U kombinaciji sa sirom jagode su već svima dobro poznate, probajte ih i u ovoj elegantnoj verziji s piškotama i jogurtom, piše "Zadovoljna.hr".
Sastojci:
(za kalup širine 26 cm)
500 g jagoda
400 g piškota
200 ml mleka
1 vanilin šećer
Za fil:
200 ml slatke pavlake
600 ml gustog jogurta
150 g maskarpone sira
2 vanilina šećera
150 g šećera u prahu
2 vrećice želatina
10 kašičica vode
Priprema:
1. Želatin stavite u činiju, pomešajte ga s vodom i pustite da naraste.
2. Slatku pavlaku izmiksajte u šlag, umešajte šećer u prahu, vanilin šećer, jogurt i maskarpone pa sve dobro izmešajte.
3. Zagrejte narasli želatin dok se ne otopi pa ga polako umiksajte u pripremljenu kremu.
4. Izvadite piškote pa im jedan kraj odsecite na visinu kalupa u koji ćete slagati tortu. Samo ih kratko, s jedne strane umočite u mleko koje ste izmiješali s vanilin šećerom pa ih složite jednu do druge uz ivicu kalupa za tortu.
5. Piškote položite i na dno kalupa.
6. Polovinu fila nanesite na piškote, dodajte red na pločice naseckanih jagoda pa po jagodama složite red piškota umočenih u mleko. Preko piškota rasporedite preostali fil pa stavite tortu u frižider da se dobro ohladi (najmanje 6 sati, najbolje preko noći).
7. Ukrasite površinu torte celim ili na pola isečenim jagodama i listićima nane.
Prijatno!