Ne bacajte kore od citrusa, možete ih iskoristiti za brojne stvari


IZVOR: Informer, Republika - 14.06.2020 | 03:14


Citrusi su odličan izvor vitamina. Uglavnom ih jedete sveže, pravite ceđene sokove ili koristite kao dodatak kolačima. Ali koru citrusa takođe možete iskoristiti za kuvanje ili dekoraciju.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kora citrusa može biti izvrstan dodatak sosovima ili marinadama i može da pojača njihov ukus. Takođe korom citrusa možete dekorisati sladoled, tortu ili kolače, a možete je i kandirati.

Koru citrusa isecite na tanke štapiće (široke oko 5 mm), potopite ih u vodu i pustite da odstoje 2-3 dana. Vodu menjajte 2 puta dnevno. Treći dan koru ocedite i skuvajte dok ne omekša. Dodajte šećer i kuvajte dok sva voda ne ispari. Zatim ih izvadite i stavite na ubrus koji ste posuli šećerom i dobro ih uvaljajte. Nakon toga kore ostavite da se osuše 2-3 dana.

Dodatni savet: Trebalo bi upotrebljavati samo koru organski gajenih plodova, a ukolikoko nemate tu mogućnost, koru citrusa blanširajte u kipućoj vodi otprilike jedan minut.