(RECEPT) OČELIČITE IMUNITET: Džem od aronije pomaže u detoksikaciji, pročišćava krv i štiti od virusa!


IZVOR: E. S. T. - 11.08.2020 | 12:57


Aronija je bobičasto voće, slično borovnici. Bogata je vitaminima B kompleksa, vitaminom A, C i E, te mineralima kao što su kalcijum, kalijum, mangan, gvožđe, jod, fosfor i cink. U njoj je pronađen jedan od najjačih antioksidanasa antocijanin, koji snažno deluje na detoksikaciju i izbacivanje štetnih materija iz tela.

Foto: facebook.com/ForagerChef

Foto: Ilustracija

Prema mnogim istaživanjima, aronija snižava holesterol i trigliceride, te tako štiti naš kardiovaskularni sistem, a odlično pročišćava krv, ublažava migrenu, povoljno deluje na jetru, želudac, creva, zaustavlja proliv i sprečava razvoj bakterijskih i virusnih infekcija. Osim što podiže imunitet organizma, aronija ima čak i antikancerogeno dejstvo. Usporava starenje kože, sprečava nastanak bora i štiti od UV zračenja.

Donosimo vam recept za pripremu prave poslastice. Evo kako da napravite džem od aronije:

Sastojci:

kg aronije

500 g šećera

limun (korica i sok)

2 vanilin-šećera

štapić cimeta u kori

 

 
$bp("Brid_97150170", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

Priprema:

Očistiti bobice aronije od peteljki, staviti ih u šerpu, dodati šećer, vanilin-šećer, cimet, koru i sok limuna, pa sve promešati.

Kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta, pa izvaditi štapić cimeta i umutiti smesu mikserom.

Nastaviti kuvanje još 30 minuta, dok se džem ne zgusne, pa skinuti s vatre i uliti u vruće, sterilisane tegle i dobro ih zatvoriti.

Foto: youtube.com/Casey Corrington

Foto: Ilustracija

Čuvati ih na tamnom i hladnom mestu.

Prijatno!