LUBENICA SE NE DRŽI U FRIŽIDERU! Evo gde joj je mesto


IZVOR: Republika - 17.08.2020 | 13:57


Stručnjaci iz američkog Ministarstva poljoprivrede sada tvrde da lubenicu ne bi trebalo da držimo u frižideru već na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Naime, kada je hladna, lubenica usporeno gubi većinu svojih vitamina i hranljivih sastojaka.

Naučnici su tokom istraživanja 14 dana testirali ponašanje lubenice na 5, 12 i 21 stepen, a rezultati su pokazali da su one čuvane na 21 stepen imale za 40 odsto više likopena i 50 do 139 odsto više beta karotena.

 
$bp("Brid_97672246", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Inače, ovo je odavno poznato i za mnoge druge namirnice.

Tako, na primer, paradajz u frižideru gubi svoj ukus, dok će beli luk vremenom proklijati. Takođe, hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi on mogao biti slatkast.