(RECEPT) SVI VITAMINI OSTAJU U TEGLI: Spremite džem bez kuvanja voća, ovako upečatljiv ukus nikad niste okusili!
IZVOR: stil.kurir.rs, Republika - 19.08.2020 | 17:04
U pitanju su slatki namazi od bobičastog voća - kod ostalih, ova tehnika neće uspeti.
Sastojci:
- 2 kg jagoda, malina ili kupina (plodovi moraju biti zreli)
- 1 kg šećera
- 500 ml vode
Priprema:
Operite voćkice, ako su u pitanju jagode odstranite peteljke. Ostavite da se voće ocedi na cediljki. Za to vreme, skuvajte sirup od vode i šećera - neka se kuva 5 do 7 minuta od trenutka ključanja, tako da postane gušći, ali da ne dobije belu boju.
Oceđeno voće stavite u šerpu i prelijte vrućim šećernim sirupom i poklopite da malo odstoji. Voćkice će pustiti malo vode i razrediti sirup. Kada se potpuno ohladi, procedite tečnost i stavite na vatru da ključa 5 do 7 minuta, pa njime ponovo prelijte voće i ostavite da se potpuno ohladi. Ponovite postupak još jednom.
Ako želite da sirup bude baš gust, stavite više šećera i kuvajte duže.
Nakon trećeg ključanja sirupa, voćkice prebacite u sterilisane tegle i prelijte vrućim sirupom. Zatvorite dobro i umotajte u ćebe. Kad se potpuno ohladi, odložite u ostavu sa ostalom zimnicom.