PUNO VITAMINA, MALO KALORIJA: Tikvice snižavaju holesterol
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 28.10.2017 | 03:14
Bilo da želite da izgubite koji kilogram, sačuvate srce ili uspostavite pravilan rad creva, tikvice su hrana koju ne smete da zaobiđete.
Ova biljka iz porodice bundeva je zapravo voće, mada se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće, i to veoma zdravo. Bogata je i mineralima, magnezijumom, gvožđem, dijetalnim vlaknima, beta karotenom, vitaminom C. S obzirom na to da u 100 grama tikvica ima svega 20 kalorija, obavezan su sastojak na meniju osoba koje bi želele da regulišu telesnu težinu.
Magnezijum i kalijum iz tikvica normalizuju krvni pritisak, a dijetalna vlakna snižavaju nivo holesterola. Preporučuju se i za izlučivanje mokraće, a zbog veoma blagog ukusa savetuju se kod gastritisa i upale tankog creva. Tada ih treba jesti kuvane ili pečene. Takođe, iz njih možete da iscedite sok.
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a ujedno i uklanjanje otrova iz organizma.
U sezoni tikvice treba konzumirati dva puta nedeljno.
Tikvice rešavaju i kožne probleme. Ulje iz semenki tikvice usporava starenje, uklanja mitesere, akne i bubuljice. Takođe, osvežava kožu i njen ten. Za tretman tikvicama je potrebno da ih isečete na tanke kriške i poslažete na kožu lica. Ostavite da deluju 20 minuta da bi vaše pore apsorbovale minerale. Isperite lice mlakom vodom.
RECEPTI
Pohovane tikvice
Sastojci:
Foto: pixabay.com
- 2 veće tikvice (ili 3 manje)
- 3 jaja
- 3 čena belog luka
- 50 g sira (nije obavezno)
- brašno
- so ili začin od suvog povrća
- svež peršun
- sveže začinsko bilje
Priprema:
Oljuštite i narendajte tikvice. Dodajte jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.
Čorba od tikvica
Sastojci:
Foto: pixabay.com
- veća tikvica
- srednja glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- začin od suvog povrća
- kašika brašna
- šolja mleka
- maslinovo ulje, sirće
- bosiljak
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa pržite na ulju dok ne postane staklast. Operite šargarepu, ogulite tikvicu i očistite je od semenki, iseckajte povrće na kockice, pa dodajte uprženom luku. Dodajte vodu i stavite da se prokuva dok povrće ne omekša. Dodajte pola čaše mleka i začin od suvog povrća. Ispasirajte čorbu štapnim mikserom. Na kraju dodajte vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutite u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta skinite s vatre. Po želji, pred serviranje, možete da dodate i sirće. Ukrasite listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.
Musaka od tikvica
Sastojci:
Foto: pixabay.com
- 6 tikvica srednje veličine
- 900 g mlevene junetine
- 250 ml sosa od paradajza
- 150 g seckanog crnog luka
- 3 kašike prezli
- kašičica origana
- pola kašičice cimeta
- čen sitno seckanog belog luka
- malo soli i bibera, po ukusu
- umućeno jaje
- 150 ml bešamel sosa
Priprema:
Isecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrejte ulje na tiganju i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću. Pržite crni luk na ulju dok ne dobije blagu boju, pa dodajte i beli luk, a zatim i meso. Ostavite na vatri dok se ne skuva. Dodajte cimet, so i biber i dobro promešajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta. Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim ređajte red tikvica, pa namažite mešavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.