(RECEPT) Stari Rimljani su ih obožavali, ovakva ĐAVOLJA JAJA još niste probali!
IZVOR: hronokuhinja.rs - 31.08.2020 | 16:21
Đavolja jaja (deviled eggs) su prvi put poslužena kao predjelo u Starom Rimu i gotovo su bila nezaobilazna na početku svake gozbe. Kuvana pa punjena sa začinjenim i ljutim sosevima...
Prema sajtu history.com , Rimljani su čak imali izreku “ab ova usque ad mala” što znači od jaja do jabuka, odnosno od početka do kraja gozbe.
Koliko jaja ćete iskoristiti zavisi od broja osoba pa tako i povećajte mere ostalih sastojaka.
Potrebno vam je:
- 6 jaja
- 2 kašike ajvara
- 100 gr Kosmajska pancete
- 1 kašiku dijon senfa (koji je ljutkast sam po sebi)
- Malo limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
- Malo morske soli, čilija i bibera
Foto: pixabay.com
Količinu limunovog soka izaberite sami, neko voli kiselije neko ne. Jednostavno probajte pa dodajte još ako vam fali.
Priprema:
Jaja skuvajte pa kada se ohlade očistite od ljuske, prepolovite i izvadite žumanca u činiju. Pancetu iseckajte na komadiće i propržite da postanu skroz hrskavi.
Zatim žumanca izgnječite viljuškom i dodajte sve ostale sastojke. Lepo promešajte i napunite belanca. Možete kašikom ili špricem za kolače da budu baš lepo predjelo na stolu. Ili jutarnje jelo jer vam je uz njih potrebno samo malo hleba.
Punjenje zapravo zavisi od vas. Da bi bila đavolja moraju biti začinjena, ali možete da napravite svakakve varijante. I ukrasite čime želite, na primer peršunom.
Prijatno!