(RECEPT) STARE TAJNE SA JUGA SRBIJE: Domaći ajvar od čiste paprike


IZVOR: Lepa i srećna, Republika - 04.09.2020 | 11:43


Donosimo vam recept za najukusniji starinski ajvar od čiste paprike sa juga Srbije.

Foto: pixabay.com

Ajvar (Ilustracija)

Sastojci:

30 kg crvene mesnate paprike
1,5 litra zejtina
200 grama so
50 grama esencija
ljuta paprika po ukusu

Priprema:

Ispeći (ispeckati) papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi.

Oljuštiti papriku (odbaciti dršku i semenke) i staviti je u plastični buškasti džak za krompir da se ocedi preko noći (najbolje se cedi u plastičnim džakovima).

Sutradan samleti oceđenu papriku u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu.

Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promešati. Pržiti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jačine vatre uz stalno mešanje.