SAVRŠEN RECEPT ZA CICVARU! Tradicionalno jelo samo za prave gurmane!


IZVOR: Baštabalkana, Republika - 05.09.2020 | 11:36


Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka (skorupa). Pri pripremanju mora se paziti da istopljeni kajmak pluta po površini.

Foto: Republika

Foto: Ilustracija

Cicvara je karakteristično crnogorsko jelo za božićni doručak. Uz cicvaru se na sto postavljaju i stara šljivovica, suve smokve i mlada pšenica, koja predstavlja simbol plodnosti i sreće u novoj godini.

Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.

Servira se u tanjirima. Konzumira se kašikom. Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb, prenosi Baštabalkana.

Rado se stavlja pred goste (u Crnoj Gori uz pred njim nasečen svinjski pršut, predstavlja najveću moguću čast za onoga pred koga se stavlja).

Potrebni sastojci:

  • 1 l vode
  • 500 g kukuruznog brašna oko 250 g kajmaka ili mladog kravljeg sira
  • 2-3 kašike svinjske masti
  • 2-3 jaja
  • so

Kako se pravi Cicvara na kajmaku:

1. Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo mešanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno.

2. Dodamo još i kajmak ili mladi kravlji sir, može i oba, te nastavimo sa mešanjem.

3. Kada se mast podigne na površinu, smesu kašikom odvajamo sa dna posude.

4. Probamo i po želji dosolimo.

5. Sklonimo sa vatre, dodamo jaja i izmešamo.

6. Zatim smesu vratimo na vatru i mešamo još 2-3 minuta.

7. Poslužimo sa kajmakom, mladim sirom ili kiselim mlekom.