(RECEPT) Tradicionalne mantije čije se spravljanje prenosi s kolena na koleno: Pita koja se topi u ustima


IZVOR: Republika - 10.09.2020 | 12:10


Mantije su staro, veoma popularno jelo u turskoj kuhinji, a i na našim prostorima. Uskuna, sočna i topla pita izdržala je test vremena i danas je takođe vrlo često zastupljena na jelovniku.

Foto: youtube.com/ Domaći Kuhar

Tekst potpisa

Sastojci

- 500 gr junećeg mlevenog mesa

- 3 glavice crnog luka

- so i biber

Testo:

- 650 gr brašna

- mlaka voda

- 250 gr putera

- 4-5 kašika ulja (za premazivanje)

Preliv:

- 1 dl jogurta

- 1 kašika kajmaka

- 3 čena belog luka

 
$bp("Brid_99739571", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Priprema: 

Staviti brašno u posudu, dodati malo soli, pa mlaku vodu i zamesiti glatko testo. Podeliti ga na 9 delova.

Dobro ih umesititi pa premazati rastopljenim puterom. Testo ostaviti na toplom mestu, kako bi naraslo

Dok testo raste napraviti smesu od mesa, luka, posoliti, pobiberiti po ukusu.

Kad je testo naraslo prvo rastanjiti rukama, najbolje na namašćenoj površini, pa slagati jednu preko druge. Na kraju ih sve zajedno razviti u jednu veliku koru, i dobro istanjiti oklagijom, tako da testo bude gotovo providno.

 
$bp("Brid_99739593", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Na ivice rastanjenog testa staviti meso, pa lagano rolati ka unutra. Kad u krug urolate dobićete duguljasto testo koje nakon toga kidate na loptice i stavljate u podmazan pleh da se peče u rerni.

Pleh prvo premazati uljem. Mantije ređati jednu do druge u podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu oko 40 minuta. Kad je gotovo izvaditi i staviti da se prohladi.

Sitno iseckati beli luk i preliti jogurtom, pa dodati 1 kašiku kajmaka. Dobro izmešati.

Gotove, još tople mantije, premazati ovim prelivom.

Uživajte u ovom preukusnom jelu.