(RECEPT) Ajvar na starinski način božanstvenog ukusa


IZVOR: Telegraf, Republika - 12.09.2020 | 13:06


Ajvar se pravi od čiste paprike, a vreme prženja ajvara zavisi od nekoliko faktora: količine paprike, jačine vatre, vrsta paprike i količine vode u njima.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Zato je važno da se paprike dobro ocede pre spremanja.

Sastojci

- 5 kg paprika

- 250ml ulja

- 1 kašika soli

- 1 kašika vinskog sirćeta

- Ako hocete pikantno ljut ajvar na 2,5 kg paprika dodajte 1 kg ljutih paprika.

Foto: pixabay.com

Priprema

Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, oguljite paprike i dobro očistite semenke. Ostavite da se preko noći ocede.

Sledeći dan paprike sameljete na mašini za mlevenje. Kad ste završili sa meljenjem paprika, nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje.

Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj, ne na jakoj vatri, oko dvadesetak minuta.

 
$bp("Brid_99915886", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i svo vreme mešajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.

Pola sata pre kraj pržnja stavite tegle u rernu na 100 stepeni Celzijusa. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.

Zatvorite dobro tegle i vratite u relnu na 75 stepeni Celzijusa jos jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.