(RECEPT) Domaći kiseli krastavci: Jeftiniji, ukusniji i mnogo zdraviji nego oni iz prodavnice


IZVOR: Magazin novosti, Republika - 21.09.2020 | 10:33


Prilikom stavljanja turšije najvažnije je voditi računa o higijeni, pa tako tegle moraju da budu besprekorno čiste i krastavci dobro oprani.

Foto: pixabay.com

Preliv za 5 kilograma kornišona

- 3 litre vode

- 1 litar sirćeta

- 4 kašike kašike soli

- 5 kašika šećera

- 1 konzervans

- gorčica

- mirođija

- mala glavica crnog luka

-biber u zrnu

 
$bp("Brid_00684274", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Priprema

Krastavci se dobro operu pod mlazom vode. Poređaju se u tegle i dva puta preliju proključalom vodom. Tek kada se to završi napravi se preliv.

U teglu možete dodati i parče lovorov lista

Preliv od vode, sirćeta, soli, šećera i konzervansa se prokuva i čim provri napune tegle. U svaku teglu se sipa prvo po jedna kutlača vrelog preliva da bi se ugrejale, jer mogu da puknu.

 
$bp("Brid_00684304", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Ko želi može da stavi u svaku teglu po neko zrno bibera, kolutić crnog luka, grančicu mirođije i nekoliko zrna gorčice, ali ovi sastojci nisu obavezni. Tegle se dobro zatvore i utople. Tegle moraju da stoje utopljene u peškir ili ćebe 24 časa i tek onda se odlože u špaiz.