Ako ne pazite, rizikujete svoje zdravlje: Evo koliko dugo jaja mogu da se čuvaju, a da se ne pokvare!
IZVOR: Republika - 22.09.2020 | 16:59
Jaja su nezaobilazna namirnica u našoj kuhinji jer su hranljiva i mogu se upotrebljavati na razne načine. Međutim, da li ste se nekada zapitali koliko zapravo mogu stajati u domu, a da se ne pokvare?
Ako živite sami ili u manjem domaćinstvu, možda ćete primetiti da vam karton jaja neko vreme stoji u frižideru.
Ali, sveža jaja ne mogu stajati baš dugo, a koliko smeju da stoje zavisi od toga na koji način ih čuvate.
Ako ih čuvate na preporučenoj temperaturi od 4 Celzijusa, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje da se iskoriste u roku od tri nedelje nakon kupovine.
Foto: pixabay.com
Stručnjaci ističu da jaja možemo jesti četiri do pet nedelja od datuma pakovanja, ali ih ne treba duže upotrebljavati jer mogu da se pojave bakterije, poput Ešerihije koli i salmonele, prenosi 24sata.hr.
- Zamrznuta jaja mogu da traju i do godinu dana, ali nikako nemojte da ih zamrzavate u ljusci.
- Možete ih zamrznuti na dva načina - tako što ćete odvojiti žumace i belance, pa koristite po potrebi ili da ih zamrznete zajedno.
- Ako želite da sačuvate ostatke jela u kojima ima jaja, preporuka FDA jeste da ih držite u frižideru i pojedete u roku od 3 do 4 dana.
- Tvrdo kuvana jaja mogu ostati u frižideru i do nedelju dana.
- Sveža jaja koja se termički obrade (tvrdo kuvana jaja) moraju da se čuvaju u frižideru, te konzumiraju u roku do 7 dana, ali pod uslovom da se izvade iz frižidera neposredno pre jela.
- U frižideru ih treba čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebalo bi ih jesti što pre - u roku 2-3 dana.
- Tvrdo kuvano jaje koje se čuva u frižideru očisti se od ljuske neposredno pre konzumiranja.
- Jaja koja su već očišćena od ljuske, makar tvrdo kuvana treba čuvati u frižideru i jesti u roku od jednog dana.