(RECEPT) Vaš najukusniji ručak: Zapečene sarmice od blitve u kiselom mleku


IZVOR: serpica.net, republika.rs - 29.09.2020 | 15:07


Kućni recept, jelo koje svi obožavamo. Sarmice iz rerne od blitve, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.

Foto: serpica.net

Foto: Ilustracija

Sastojci i priprema:

  • 2 veze blitve (oko 30 - 35 listova, zavisi od veličine)
  • 500 gr. mlevenog mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 manja šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 150 gr. pirinča
  • 200 ml. vode
  • 4-5 kašika ulja
  • 2 jaja

ZAČINI

  • malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)
  • 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)
  • malo bibera
  • malo soli
  • 1 kašičica sitne crvene paprike

Za kuvanje blitve...voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta(sve prokuvati)

ZA PRELIV

  • - 400 gr. kiselog mleka
  • - 1 jaje
  • - 2 kašike ulja
  • - so
  • - pola limuna

Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu). Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite. Operite pirinač i skuvajte.

Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml. vode. Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun. Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.

Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte. Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu. Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun. Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta.

Prijatno!