(RECEPT) Prava seoska večera: Zapečena palenta sa sirom i jogurtom


IZVOR: Republika - 01.10.2020 | 09:24


Palentu su, prema nekim verovanjima, prvi počeli jesti seljaci u severnoj Italiji, a pripremali su je od bele ili žutog krupnog kukuruznog brašna. Već dugo je palenta omiljeno jelo i u našim krajevima.

Foto: youtube.com/MojaMalaKuhinja

Palenta

Sastojci:

  • 150 g palente
  • 200 g brašna
  • 300 g svežeg sira
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • kašičica soli
  • prašak za pecivo

Priprema:

Najprije uključite rernu neka se greje na 190 stepeni pa krenite sa pripremom smeše. U posudi dobro izmešajte ulje i jogurt pa u to dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i so koje ste ranije pomešali. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu smešu bez grudvica pa dodajte izmrvljeni sir.

Smešu pospite uljem i pecite dok ne porumeni, dok čačkalica iz testa ne izlazi čista. Na kraju izvadite i ostavite da stoji nekih pet minuta pa narežite i poslužite.

Prijatno!