(RECEPT) PRSTE DA POLIŽEŠ: Pileća krilca u soja sosu sa medom
IZVOR: recepti.com/republika.rs - 02.10.2020 | 09:09
Dosadio vam je standardan način pravljenja pilećih krilaca? Bilo da ih marinirate ili pohujete vremenom se naviknemo na ukuse pa nam više i nisu toliko ukusni kao kada smo ih probali prvi put. U nastavku vam dajemo ideju kako da u svoj jelovnik uz samo nekoliko sastojaka ubacite promene koje će vam se sa sigurnošću dopasti.
Potrebni sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 40 ml maslinovog ulja60 ml soja sosa
- 115 g meda
- 175 ml vode
- 4 čena belog luka
- 20 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 10 g brašna
- 1 kašičica đumbira (opciono)1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mešavine začina za piletinu
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema:
Zagrejati rernu na 220°C, pleh obložiti aluminijumskom folijom, zatim preko nje staviti papir za pečenje (time se postiže duže zadržavanje toplote u plehu). Krilca preseći na pola, potom ih obrisati papirnim ubrusom i poređati u pleh.
Pomešati sve navedene začine: beli luk, crvenu papriku, biber, začin za piletinu i so. Posuti po mesu sa obe strane i blago utrljati, premazati svako krilce maslinovim uljem i peći 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, izvaditi pleh iz rerne, okrenuti krilca i peći još 15 min. U međuvremenu skuvati sos.
U šerpicu sipati med, vodu, soja sos, sitno naseckani beli luk, biber i ulje. Staviti na šporet da se zagreva na srednje jakoj vatri, kada prokuva smanjiti temperaturu. Posuti brašnom i crvenom paprikom po celoj površini sosa i energično mešati da se rastvore grudvice. Ostaviti sos da krčka nekoliko minuta da bi se zgusnuo.
Nakon što se meso ispeklo, treba ga izvaditi iz rerne i premazati pripremljenim sosom, najlakše je da to uradite pomoću četkice. Vratiti krilca u rernu na 5 minuta, zatim ih ponovo izvaditi, okrenuti i premazati, pa zapeći još 5 minuta. Izvaditi krilca iz rerne i ostaviti u plehu 10-ak minuta da se ohlade.
Savet:
Krilca posuti susamom i služiti uz pečeni krompir ili umak po želji.
Prijatno!