STARINSKE RUŽICE SA ORASIMA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Mirisne i meke kao duša, vraćaju u detinjstvo!
IZVOR: Republika - 06.10.2020 | 12:19
Da li ima lepšeg početka jutra i radne nedelje od doručka koji čini ovo divno, lisnato pecivo i dobra domaća kafa? Ugodite sebi!
Potrebno je:
- 200 ml mleka
- 50 ml vode
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šečera
- malo soli
- 420-450 gr brašna
- 120 gr maslaca
- korica limuna
Foto: pixabay.com
Nadev:
- 2 jabuke
- 50 gr ml. oraha
- 1 kašika meda
- 50 gr suvog grožđa
- cimet, vanilin šećer i prah šećer
Foto: pixabay.com
Priprema
Rastopiti kvasac u vodi mlakoj dodati šećer pa kad kvasac zapeni sipati u vanglicu dodati ostatak mleka, brašno, so i koricu limuna. Zamesiti glatko,srednje tvrdo testo. Pokriti da odmori 30 minuta. Razvući na sto i oklagijom istanjiti u pravougaonik. Saviti u rolnicu pa iseći na 2 cm veličine jednake komade. Svaki deo razvući veličinu tanjira premazati maslacom pa poklopiti drugim testom takođe veličinu i istanjenjenim. Sve tako dok se svi delovi ne premažu i poslažu jedan preko drugog.
Zadnji deo se ne maže. Pritisnuti malo rukama u krug pa polako oklagijom razvući u pravougaonik i uviti u rolnicu. Rolnicu iseći u na manje rolate. Svaki rolat izdubiti prstima praveći rupu. Jabuke izrendati dodati meda , cimeta i suvog grožđa.
Foto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash
Puniti rolate i spajati testo i okrenuti ga i ređati u pleh koji ste obložiti pek papirom. Pokriti da odmori 20 minuta, a premazati žumancetom u koji ste dodali kašiku mleka.
Peći na 190 stepeni C 40-45 min. Pokriti krpom 15 min pa posuti vanilin šećerom i prah šečerom.