STARINSKE RUŽICE SA ORASIMA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Mirisne i meke kao duša, vraćaju u detinjstvo!


IZVOR: Republika - 06.10.2020 | 12:19


Da li ima lepšeg početka jutra i radne nedelje od doručka koji čini ovo divno, lisnato pecivo i dobra domaća kafa? Ugodite sebi!

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Potrebno je:

  • 200 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šečera
  • malo soli
  • 420-450 gr brašna
  • 120 gr maslaca
  • korica limuna

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nadev:

  • 2 jabuke
  • 50 gr ml. oraha
  • 1 kašika meda
  • 50 gr suvog grožđa
  • cimet, vanilin šećer i prah šećer

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema

Rastopiti kvasac u vodi mlakoj dodati šećer pa kad kvasac zapeni sipati u vanglicu dodati ostatak mleka, brašno, so i koricu limuna. Zamesiti glatko,srednje tvrdo testo. Pokriti da odmori 30 minuta. Razvući na sto i oklagijom istanjiti u pravougaonik. Saviti u rolnicu pa iseći na 2 cm veličine jednake komade. Svaki deo razvući veličinu tanjira premazati maslacom pa poklopiti drugim testom takođe veličinu i istanjenjenim. Sve tako dok se svi delovi ne premažu i poslažu jedan preko drugog.

Zadnji deo se ne maže. Pritisnuti malo rukama u krug pa polako oklagijom razvući u pravougaonik i uviti u rolnicu. Rolnicu iseći u na manje rolate. Svaki rolat izdubiti prstima praveći rupu. Jabuke izrendati dodati meda , cimeta i suvog grožđa.

Foto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash

Foto: Ilustracija

Puniti rolate i spajati testo i okrenuti ga i ređati u pleh koji ste obložiti pek papirom. Pokriti da odmori 20 minuta, a premazati žumancetom u koji ste dodali kašiku mleka.

Peći na 190 stepeni C 40-45 min. Pokriti krpom 15 min pa posuti vanilin šećerom i prah šečerom.