(RECEPT) Mekano pecivo sa viršlama i puterom
IZVOR: Republika - 12.10.2020 | 11:46
Odozgo možete da stavite kečap, senf ili šta već ukućani vole...
Potrebno je:
- 100 ml vode
- 20 g kvasca
- 200 ml mleka
- 1 jaje i 1 žumance
- kocka maslaca
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 200 g viršli
- 500 g brašna semenke
Priprema:
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, pa kad nadođe sipati ga u vanglicu, dodati jaje i mlako mleko.
Ubaciti brašno i so i zamesiti glatko testo.
Ostaviti da naraste, pa ga razvući na sto u obliku pravougaonika. Preseći na pola po dužini, pa na na 2 dela i tako dobijete 6 parčeta. Svaki deo premazati maslacom. U svaki uviti po jednu viršlu, a zatim oštrim makazama odozgo zaseći nakoso testo i viršlu.
Prvi isečeni deo staviti pravo, sledeći desno, pa sledeći levo, pa desno, pa levo i tako redom da se na zalepe. Prekriti i za to vreme uključiti rernu na 200 stepeni C.
Nadošlo pecivo premazati razmućenim žumancetom, posuti semenkama i krupnom solju. Peći na 190 stepeni C oko 30 minuta da lepo porumeni.