ANA ĆUBELA PREDLAŽE HRONO OBROKE: Hrskave lepinje sa paprikom, junetina i šampinjoni punjeni spanaćem
IZVOR: E. S. T. - 19.10.2020 | 23:25
Ana Ćubela predlaže hrono obroke za jedan dan...
Ovako može da izgleda vaš jelovnik na dnevnom nivou, a da u potpunosti ispoštujete hrono pravila.
Osnovni postulati
1. Najvažnije je da imate redovne obroke na pet sati i da ne unosite namirnice poput grickalica, sokova, mleka, soje, brzih šećera i transmasti
2. Doručak treba da bude najjači i da sadrži pre svega masti, pa proteine i ugljene hidrate
3. Ručak treba da se sastoji od kvalitetnog proteina i povrća
4. Užina se jede samo po podne i treba da se sastoji od voća i orašastih plodova
5. Večera treba da bude lagana, da se jedu laki proteini i isključivo neskrobno povrće
6. Hrana treba da bude što izvornija i što manje prerađena
7. Mleko se ne pije i soja se ne jede
8. Nema grickanja između obroka
Foto: pixabay.com
DORUČAK
Hrskave lepinje s paprikom
Sastojci:
- 200 g raženog brašna
- 2-3 kašičice suncokreta
- 2 prstohvata belog luka u prahu
- 2 prstohvata tucane paprike
- manja kašika čia semenki
- manja crvena paprika (ili polovina veće)
- prstohvat morske soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- kašika maslinovog ulja
- malo putera
Priprema:
Uveče zamesiti brašno, beli luk u prahu, tucanu papriku, čia seme i suncokret sa vodom. Sve lepo umešati i pokriti do jutra. Ujutro sipati toplu vodu sa par kapi limuna i dovršiti testo. Papriku oprati, očistiti od semenki i naseckati što sitnije. U testo dodati so, prašak za pecivo, ulje, a zatim i papriku. Kašikom vaditi smesu i stavljati je na pek papir. Mokrim rukama ih zagladiti i na sredinu svake staviti na vrh kašičice putera. Sve staviti u rernu, zagrejanu na 220 stepeni Celzijusa. Proveravati čačkalicom da li su lepinje gotove. Kada se ispeku, ostaviti ih da se malo izduvaju i ohlade. Preseći ih na pola, staviti maslinovo ulje i napuniti ih prilozima po želji.
Foto: pixabay.com
RUČAK
Junetina sa paprikom i susamom
Sastojci:
- 200 g junetine (isečena na trake)
- 1/3 crvene paprike
- 1/3 zelene paprike
- 1/3 ljute paprike
- 1/2 kašike susama
- malo malisnovog ulja
- malo susamovog ulja
- malo crnog vina
- so
- biber
- kumin
- beli luk u prahu
Priprema:
Junetinu nauljiti, utrljati začine, i ostaviti je u crnom vinu da se marinira preko noći. U marinadu ne stavljati so, jer ona izvlači vodu iz mesa, već je dodati na kraju pripreme jela. Zagrejati tiganj i u njega naliti malo maslinovog ulja, trake junetine i susam. Ubrzo ubaciti i naseckane paprike i voditi računa da se sve peče na jakoj vatri, zato što povrće ne treba da se kuva, već da dobije koricu. Kada meso i povrće dobiju koricu, izvaditi ih iz tiganja i posuti sa malo susamovog ulja.
Foto: pixabay.com
VEČERA
Šampinjoni punjeni spanaćem
Sastojci:
- 400 g šampinjona
- 3-4 kocke smrznutog spanaća
- manja glavica crnog luka
- veći čen belog luka
- so
- biber
- malo belog luka u prahu (za dekoraciju)
Priprema:
Očistiti pečurke i odvojiti drške. Drške naseckati na sitno. Iseckati crni i beli luk. Staviti crni luk u tiganj da se dinsta. Kada se malo prodinsta, ubaciti beli luk, iseckane drške, spanać i začine. Sve još malo prodinstati, a zatim napuniti šampinjone. Staviti ih da se peku 30 minuta u rerni, zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Kada se pečurke ispeku, ukrasiti ih belim lukom u prahu.