(RECEPT) Ukusi radosnog detinjstva - pita od bundeve
IZVOR: Republika - 29.10.2020 | 15:35
Pita od bundeve je tradicionalno jelo koje nas podseća na detinjstvo. Ne samo da je ova poslastica lagana i prijatnog ukusa, već je jako zdrava, a s obzirom na to da se lako priprema, trebalo bi često da se nađe na vašoj trpezi.


Foto: youtube.com/ Serpica Recepti
Sastojci
- 1 kg bundeve
- 500 gr tankih kora
- 20 kašika šećera (može po ukusu, ali ispod 20 kašika je premalo)
- 1oo ml ulja
- 100 ml vode
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Bundevu izrendati, pa dodati šećer. Izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Bundeva će pustiti sok, ali se ne cedi, sa tim sokom izmažite kore.
Podeliti zatim kore na 4 dela. Rernu uključiti da se zagreje na 220 stepeni. Uljem premazati pleh.
Uzeti jedan deo kora (4 kore). Premazati prvu uljem, tankom četkicom, pa staviti drugu i namazati vodom, pa treću kombinujući malo ulja i malo vode. Kada stavite četvrtu, nemojte je premazati.
Fil od bundeve nanositi na 2/3 kore, ali na užoj strani, pa tako umotati.
Tako uraditi sa sva četiri rolatića sa bundevom i složiti ih u pleh, premazati uljem i vodom i staviti da se peče na 200 stepeni 5 minuta, pa smanjiti na 180 da se ispeče do kraja.
Ohladiti bundevaru i posuti je šećerom u prahu i poslužiti.