(RECEPT) Spremite najukusnije DOMAĆE KOBASICE: Majstori zanata otkrili svoje tajne!
IZVOR: Republika - 29.11.2020 | 15:30
Pred vama je recept za domaće kobasice koje će probuditi sva vaša čula!
Pored recepta, u pripremi će vam dodatno pomoći saveti domaćina koji su zlata vredni!
Sastojci:
- 7 kg svinjskog mesa (plećka)
- 2 kg junetina (vrat)
- 3 kg slanina (bez kožure)
- 50 g bibera (ako ste gurman, uzmite mešani biber)
- 200 g soli
- 100 g slatka mlevena paprika (po ukusu i više, daće onu lepu crvenu boju)
- 50 g ljute mlevene paprike
- 100 g belog luka
Priprema:
Najpre uzmite svo meso i sameljite na krupniju rešetku, a zatim ponovo (sito od 8 mm). Što je bolje samleveno i usitnjeno, manje je grumenja u finalnom proizvodu.
Samleveno meso stavite u veliku šerpu, kao za kuvanje ajvara. Dodajte začine i počnite da mešate. Mešanje se vrši isključivo rukama, od nadole ka površini i traje između pola sata i 45 minuta, jer je toliko potrebno da se svi sastojci ujednače.
Nakon toga počinjete s punjenjem iz topa za kobasice u creva. Pazite da u crevima nema vazduha. Napunjene kobasice ostavite na hladnom dva ili tri dana.
Potom idu u pušnicu na dimljenje, takođe na 3 dana (ili više, ukoliko volite šmek dima), savetuje Receptoor. Zatim se kače da vise na vetrovitom i hladnom mestu, kako bi se osušile do kraja. Ovako ih treba ostaviti između 20 i 30 dana i onda su gotove.
Foto: youtube.com/Domaće kobasice za sušenje
Domaće kobasice – trikovi
A sada glavni deo, tajne naših domaćina!
- pored začina, bukova drva su tajni sastojak
- dodajte toplu vodu dok dodajete luk; na 10 kg mesa ide pola litre tople vode
- od sastojaka prvo dodati so
- ako je kobasica za pečenje, onda ide 20% masnoće, ako je za sušenje, onda ide 10% masnoće
- beli luk treba iseckati dan ranije i pustiti da prenoći u vodi