(RECEPT) PRAVA POSLASTICA: Knedle sa ajvarom i mocarelom koje se tope u ustima
IZVOR: lepotaizdravlje.rs, Republika - 02.12.2020 | 13:36
Knedle ne moraju biti isključivo sa šljivama da biste se lepo zasladili. Sve popularnije su i one punjene različitim čokoladnim ili vanila kremovima, višnjama, makom ili orašastim plodovima. Sa druge strane, sve je više i onih ljudi koji bi te slatke knedle rado menjali za slane, na primer neke sa ajvarom. Mnogi čak navode da su upravo slane knedle prava poslastica.


Foto: pixabay.com
Ove koje vam predstavljamo su posebno popularne tokom jesenjeg i zimskog perioda, jer je njihovo punjenje deo tradicionalne zimnice. Punjene su ajvarom. Da li ljuti, blagi ili cepkani, izbor je na vama, a da sve dobije dodatnu slast, doprinosi kuglica mocarela sira, koja je takođe deo fila.
Ove knedle se jedu tople, dok je mozzarela još rastopljena. Ukoliko vam ostane po neka i za sutradan, knedlu samo lepo zagrejte u mikrotalasnoj.
Sastojci :
- Testo (za 10 knedli):
- 500 gr krompira
- 30 + 50 gr putera
- 1 jaje
- 250 gr brašna
Fil:
- ajvar
- 10 loptica mocarela sira (ukoliko nemate mozzarelu, možete staviti i komadić krem sira)
Savetuju jednu važnu stvar Posted by Srpski Telegraf on Недеља, 22. новембар 2020.
Prezle:
- 150 gr prezli
- 2 kašike mlevenog badema (opciono)
- 30 gr putera
- 1/2 kašičice soli
- začini po želji (malo bibera, peršun, slatka mlevena paprika)
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte. Procedite ga odmah nakon kuvanja, dodajte 30 gr putera, izgnječite u pire i ostavite da se prohladi. Napravite testo od ohlađenog krompira, brašna, jajeta i još 50 gr omekšalog putera.
Odvajajte po 90-100 gr testa i vlažnim rukama testo rastanjite među dlanovima. Na sredini stavite malo ajvara i lopticu mozzarele, zatvorite sa svih strana i oblikujte lopticu.
U šerpu stavite vodu i prstohvat soli i pustite da provri. Spuštajte loptice u kipuću vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu.
Napravite prezle tako što ćete otopiti puter, pa dodati ostale sastojke i na tihoj vatri mešati u tiganju dok se smesa malo ne zarumeni. Pazite da ne izgori. Uvaljajte knedle u smesu sa prezlama i uživajte u ovom jesenjem specijalitetu. Ukoliko vam ostane vremena i energije, za dezert napravite keksiće sa bademom.