(RECEPT) Zapačeni krompir iz rerne: Hrskavo i kremasto jelo koje ćete obožavati
IZVOR: Mondo, Republika - 04.12.2020 | 18:01
Krompir je omiljeni prilog za mnoga jela, a ukoliko ga ovako pripremite, oduševićete celu porodicu ili iznenadne goste!
Često se pitamo kako da krompir ostane sočan i ukusan ako se peče u rerni, i ovaj recept je odgovor! Toliko je kremast da mu niko neće odoleti! Ako razmišljate šta još da spremite uz njega, preporučujemo vam da pripremite punjeno belo meso a odlični su i pohovani pileći štapići.
Evo kako se priprema - odaberite crveni krompir, koji će ostati čvrst, i svoj omiljeni tvrdi sir za rendanje! A ukoliko želite, možete izdinstati mleveno meso ili propržiti slaninicu i od ovog priloga napraviti brzinsku musaku!
Sastojci
- Kilogram krompira
- Dve kašike maslaca
- Tri čena belog luka
- Mali crni luk
- 300 grama pavlake za kuvanje
- 200 mililitara pileće supe od kocke
- 150 grama rendanog sira
- Kašika sušene majčine dušice
- Dva lista lovora
- So, biber
Priprema
Zagrejte maslac i propržite sitno seckani crni i beli luk. Začinite solju, biberom i majčinom dušicom. Krompir ogulite i isecite na što tanje režnjeve.
U tiganj dodajte pavlaku i supu, a potom krompir i listove lovora. Krčkajte desetak minuta poklopljeno, dok krompir ne omekša.
Sledeći korak je najvažniji - pustite da se ohladi, preručite sve u posudu za pečenje, dodajte sir i izmešajte a potom obavezno držite u frižideru najmanje sat vremena. Ovo je ključno da bi sos bio gust i bogat.
Tek nakon tih sat vremena, uključite rernu i zapecite u zagrejanoj rerni dok se po ivicama ne pojave mehurići, a jelo dobije zlatnu koricu oko 40 minuta.
Ovaj recept je odličan i za zamrzavanje, kada izdinstate krompir i pomešajte ga sa sirom, sve ohladite i prebacite u posudu za zamrzivač. Kada poželite da ispečete, stavite u pleh odgovarajuće veličine i pecite oko sat vremena.