(RECEPT) Grci lude za ovom poslasticom: Obavezno morate da napravite slatki burek


IZVOR: Telegraf, Republika - 11.12.2020 | 17:02


Ovaj recept stiže nam iz Grčke, a kako su Grci poznati po kulinarskim veštinama, ne sumnjajte u to da će vas ovaj sladak burek, poznatiji kao galaktobureko osvojiti ukusom na prvi zalogaj.

Foto: youtube.com/Kuhinja Valentina Mašković

Foto: Ilustracija

Sastojci

- 5 jaja

- 1 šolja šećera

- 1 šolja griza

- 2 kecice vanilinog šećera

- 1,5 l mleka

- 450 gr kora za savijače

- 150 gr maslaca ili margarina

Sirup

- 1 šolja vode

- 1 šolja šećera

- cimet po želji

 
$bp("Brid_07706091", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Priprema

Mleko, griz, šećer i vanilin šećer kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Kada smesa bude napola ugrejana, sklonite sa vatre i dodajte umućena jaja, pa vratite na ringlu i mešajte dok se smesa ne zgusne.

Rastopite maslac ili margarin i premažite njime okrugli pleh, prečnika oko 30 centimetra, pa slažite kore jednu na drugu svaku mažući margarinom i prelivajući ih smesom od jaja, griza i mleka.

Zasečeni burek stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata. Za to vreme stavite vodu i šećer da se šećer istopi i dodajte cimeta. Kad burek bude gotov izvadite ga iz rerne i prelijte sirupom.