TRPEZA IZ SNOVA: Novogodišnji RECEPTI koji će PROBUDITI sva vaša ČULA!
IZVOR: Republika - 31.12.2020 | 12:15
Oduševićete se!
Sezona praznika je stigla, a sa njima i želja da ulepšamo svoje trpeze.
Za vas smo izdvojili nekoliko recepta koji ne zahtevaju puno vremena za spremanje, ne izuskuju mnogo novca, a prave se vrlo lako. No, ono što je najvažnije jeste da svaki od ovih recepata vodi do jela koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pa da počnemo.
Novogodišnji medenjaci sa cimetom:
Za njih će vam biti potrebno:
- 500g brašna, 1 margarin,cimet, prašak za pecivo, 3-4 kašike meda, 1 jaje i 100g šećera u prahu.
Priprema:
U med dodajte šećer u prahu i mešajte. U drugoj činiji otopite margarin. Kada se sjedine med i šećer, polako sipajte otopljeni margarin i sve vreme mešajte.
Dodajte jaje i nastavite da mešajte. Polako dodajte brašno i cimet i mešajte dok smesa ne postane ujednačena.
Umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru jedan sat.
Obavezno posuti sto ili radnu ploču brašnom pre nego što oklagijom razvučete testo.
Modlicama vadite medenjake i ređajte u pleh. Ubacite u rernu i pecite dok se ivice kolačića ne zarumene.
Foto: pixabay.com
Ruske kape
Ove neobične ruske kape mogu biti odlično slano predjelo.
Namirnice:
- 4 jajeta , 12 kašika brašna, 1 pavlaka, 1 veća rendana šargarepa, 2 kašičice soli, 1 prašak za pecivo, 80 ml ulja. Za fil: 200 gr rendane šunke, 1 pavlaka, 150 g feta sira, 150 g rendanog kačkavalja.
Priprema:
Jaja umutite, a zatim dodajte ulje i mešajte. Nakon toga dodajte rendanu šargarepu, so i jednu pavlaku. Sve to izmešati, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Izliti u pravougaoni pleh i peći na pek papiru na 180 stepeni oko 30 minuta.
Umutiti fil od rendane šunke, pavlake, feta sira i kačkavalja. Pečenu koru isećio čašom, praveći krugove. Ostatak od kora izmrviti u fil. Krugove biskvita nafilovat. kape. Uvaljajte celu rusku kapu u rendani kačkavalj.
Dekorišite po želji i poslužite.
Foto: youtube.vom/Uradi Sama- Ideje za kreativce
Novogodišnja šarena salata sa pasuljem
Ovo je recept za zimsku salatu vrednu truda.
Potrebno vam je:
- 200 g šarenog pasulja, 1 čen belog luka, 1 glavica crnog, luka 3 kisela krastavčića, 2 pečene paprike, 5 kašika ulja, so – po ukusu, 1 kašičica suve nane, 1 kašičica suvog peršuna, 2 kašike sirćeta.
Priprema:
Operite pasulj i sipajte ga u duboku posudu. Sitno iseckajte lul, kisele krastavčiće, pečene paprike, a beli luk provucite kroz presu.
Sve sastojke dodajte u pasulj. Pomešajte ih dobro i u smesu sipajte ulje, nanu, peršun, sirće i so po ukusu.
Foto: youtube.com/Tasty Salata sa pasuljem
Nova Godina je vreme da se nazdravi! Zbog toga vam predlažemo da probate ovaj nesvakidašnji koktel, koji će probuditi sva vasa čula!
Stormy koktel
Sastojci:
- 0, 3 dcl viskija, 0, 3 dcl soka od pomoranže, 0.1 dcl soka od limuna, soda voda, 1 kocka šećera
Priprema:
U čašu staviti kocku šećera i preko nje preliti redom viski, sok od pomoranže i sok od limuna. Čašu dopuniti soda vodom i poslužiti.
Foto: pixabay.com