(RECEPT) Savršen desert za prazničnu trpezu: Vasina torta puna fila i kremastog ukusa
IZVOR: Informer, Republika - 26.12.2020 | 17:43
Neodoljivi slatki zalogaji koji će zadovoljiti i najprobirljivije sladokusce.
Sastojci za koru
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Fil
200 g mlevenih oraha
- 1 dl mleka
- 100 g šećera
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 1 narandža
- 100 g čokolade
- 250 g maslaca
Za šlag
- 4 belanca
- 250 g šećera
Priprema
Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati muteći jedno po jedno od 5 žumanaca, 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. Masu staviti u kalup prečnika 26 cm i peći.
Fil
Mleko i 100 gr šećera ugrejati i popariti mlevene orahe. Umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, prokuvati na pari. Umutiti maslac, dodati masu od oraha, masu od žumanaca, sok i rendanu koru 1 narandže, 100 gr istopljene čokolade.
Šlag
U posudu staviti 250 gr šećera i 1,5 dcl vode. Kuvati dok sirup ne bude jako gust. Umutiti 4 belanca i postepeno dodavati vruć sirup neprestano muteći. Mutiti dok se smesa ne ohladi. Filovati: kora, fil pa šlag od belanaca.