(RECEPT) 3 sastojka, 5 minuta i čarolija u ustima: Probajte savršeni HLEB SA BELIM LUKOM!
IZVOR: zena.blic.rs, Republika - 04.01.2021 | 15:07
Ima li išta lepše od mirisa svežeg, tek ispečenog hleba? Ima, a to je kada cela kuća zamiriše na domaći hleb sa belim lukom i začinima, koji se pravi toliko lako da ćete poželeti da ga svaki dan vidite na trpezi.
Za pripremu ovog specijaliteta ne treba vam više od 5 minuta, a onda sve što je potrebno jeste da hleb ubacite u rernu. Može da se jede i samostalno uz neki lep sos, ili kao prilog ručku i večeri.
Sve sastojke za ovaj fin, mekani hleb verovatno već imate u kuhinji, tako da već sada možete da se bacite na pripremu, a verujemo da vam je već krenula voda na usta.
Potrebni sastojci:*jedna vekna običnog hleba *pola šolje otopljenog putera *2 kašičice belog luka u prahu (ili sasvim sitno iseckana 3, 4 čena) *začini po želji (biber, so, peršun, ruzmarin, bosiljak...) *1 šolja narednane mocarele ili drugog sira po želji |
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pripremite pleh i obložite ga pek-papirom.
Foto: pixabay.com
2. Hleb presecite na pola po dužini, a potom svaku dužinu secite na štapiće, ali tako da se ne odvoje, a oba dela stavite na pleh. Premažite površinu rastopljenim maslacem, pa pospite belim lukom u prahu. Ako vam je lakše, hleb jednostavno možete iseći na kriške, pa svaku pojedinačno premazivati.
3. Pokrijte komadom aluminijumske folije i stavite u rernu. Pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne, sklonite foliju, i ukoliko želite, pospite narendani sir preko hleba i začine po želji, pa vratite u rernu da se zapeče još 5 minuta. Hlepčići su gotovi kada se sir otopi i počnu da se pojavljuju smeđi, zapečeni delovi na njemu.
Prijatno!