NAJTRAŽENIJI RECEPT NA INTERNETU: Otmena i sofisticirana senzacija - Brilijantin torta!
IZVOR: alo, Republika - 16.01.2021 | 12:36
Jedna od najlepših poslastica, koja i zaslužuje ovakav naziv.
SASTOJCI:
Za koru:
- 3 x 5 belanaca
- 3 x 10 kašičica šećera u prahu
- 3 x 5 kašika mlevenih oraha
- 3 x 2 kašike brašna
Za kremu:
- 1 litar mleka
- 15 žumanaca
- 10 kašičica šećera
- 9 kašika brašna
- 250 g šećera u prahu
- 250 g margarina / putera
- 150 g mlevenih oraha
- malo mleka za parenje oraha
- 200 g čokolade
- 3 kesice šlaga od vanile
- 200 ml mleka ili kisele vode za šlag
PRIPREMA:
Napravite 3 kore od 5 belanaca, 10 kašičica šećera u prahu, 5 kašičica oraha i 2 kašičice brašna.
Pomešajte brašno i orahe i lagano pomešajte sa umućenim snegom od belanaca.
Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svake kore. Kad su pečeni, pokrijte ih krpom dok pripremate kremu.
Krem:
7 žumanca pomešajte sa 10 kašičica šećera i 9 kašičica brašna i skuvajte kremu u 1l mleka. Umutite 8 žumanca sa 250g šećera u prahu.
Posebno umutiti 250g margarina, pa pomešati sa umućenim žumancima i izjednačiti sa ohlađenom kremom.
Odvojite 1/3 fila i dodajte 150g oraha na pari mlekom (potrebno je malo mleka da postane kašasto).
U preostale 2/3 fila dodajte 200 g otopljene čokolade na vrlo laganoj vatri.
Umutite 3 sloja kreme od vanile sa mlekom ili kiselom vodom i napunite: kora, glazura, crni fil, kora, glazura, beli fil, kora, glazura, crni fil. Stavite slag na ivice. Stavio sam crni fil jer ga ima najviše.
Serviranje:
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osećaju, ispadne prilično velika, ali se i brzo pojede, jer je lepša od bilo koje čokolade.