RECEPT ZA TUFAHIJE: Jednom kada probate ovaj tradicionalni kolač, pravićete ga STALNO!


IZVOR: Magazin Novosti, Republika - 25.01.2021 | 15:52


Preukusno!

Foto: Printskri/ Kuhaj i peci youtube.com

Foto Ilustracija

Da li je tufahija tursko ili arapsko jelo - pitanje je na koje do danas ne postoji pouzdan odgovor. Jedno je sigurno - izuzetno su ukusne i zdrave.

Sastojci:

  • 5 jabuka
  • 120 g oraha
  • 40 g suvih kajsija
  • 40 g suvog grožđa
  • 2 pomorandže
  • kašičica cimeta
  • 200 ml slatke pavlake
  • ekstrakt vanile
  • 2 kašičice šećera
  • malo putera

Priprema:

Suvo grožđe, kajsije i polovinu oraha sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Opranim jabukama isecite gornji deo, ostavite kao poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte iseckanim voćem.

 
$bp("Brid_11590551", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Jabuke malo premažite puterom, pa ih poređajte u posudu premazanu puterom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže, ostatak iseckanih oraha i malo ekstrakta vanile, pa umutite.

Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.