TRIKOVI ZA SAVRŠENU SUPU: Ima spasa i za premasnu čorbu
IZVOR: 24sata.hr - 16.11.2017 | 04:15
Samo jedna namirnica može da vam pomogne da dobijete ukus supe kakav želite. Dovoljno je samo da je stavite u supu i ona će upiti višak masti.
Naime, postoje dva načina kako da odmastite premasnu supu. Prvi je da pričekate da se ohladi i stavite je u frižider. Posle nekoliko sati, sloj masnoće će se stvoriti na vrhu supe. Tada je samo pokupite kašikom i bacite.
Foto: freeimages.com
Međutim, postoji i jedan brži način. Na premasnu supu stavite list zelene salate, pričekajte kratko, do pola minuta, izvadite ga i bacite. List salate pokupiće višak masti. Možete ponavljati ovo više puta dok supa ne bude masna onoliko koliko želite.
Na isti način možete odmašćivati i masne umake.
Ako želite u startu da budete sigurni da vam supa neće biti masna, skinite većinu masti s mesa, ali nemojte sve jer tada supa neće biti ukusna. Ako stavljate piletinu, skinite većinu kožice, ili na junetini masne delove.
Supertrikovi za super supu:
-
Preretka supa postaće gušća ako joj dodate malo prezli ili naribanog krompira. Ako dodajete krompir, pustite da se kuva još 10-ak minuta.
-
Preslana supa stavite 2-3 oljušćena krompira, skuvajte i potom ih izvadite. Možete dodati i decilitar do dva vode. Knedle od griza biće velike i lepe ako na vrh noža u smesu dodate sodu bikarbonu.
- Supu nikad nemojte kuvati na prejakoj vatri jer će voda tada prebrzo ispariti, a meso ostati suvo. Krčkajte je na laganoj vatri, tako da lagano baca "ključ" na površini.
- Supa će biti ukusnija, ako u nju stavite više vrsta različitog mesa, npr. junetinu, piletinu i janjetinu zajedno.
- Što više povrća stavite u supu, to će biti ukusnija. Samo imajte na umu vreme kuvanja različitog povrća. Celer će se kuvati duže i možete ga odmah staviti s mesom, šargarepa nešto kraće, a brokule će biti kuvana već za 10 minuta.