Ovaj šećer koriste sportisti i dijabetičari: U SVE SE MEŠA, A DAJE ENERGIJU!
IZVOR: Republika.rs - 01.03.2021 | 12:25
Panela je nerafinisani šećer od šećerne trske koja se gaji u Centralnoj i Latinskoj Americi. Zbog svoje boje podseća na smeđi, ali je daleko zdraviji i ukusniji.


Foto: pixabay.com
Panela daje poseban ukus kafi, čaju, sladoledu i kolačima. Kada se doda u kafu ili čaj, panela se prirodno uklapa u te napitke, unoseći nijanse arome i ukusa karamele, grožđica i začina uz suptilne nijanse slatkog.
Pošto se ne podvrgava rafinisanju, kristalizaciji ili centrifugiranju, panela šećer zadržava mnogo više nutrijenata nego smeđi šećer, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, hrom, cink i određenu količinu vitamina B grupe i C.
Takođe, zbog manje rafinisanosti, ovaj zaslađivač se sporije apsorbuje u krv, čime daje postojaniji priliv energije, što je dobro za sportiste, ali i za osobe koje nastoje da regulišu nivo šećera u krvi.