NE TREBAJU VAM MIKSER NI RERNA! Recept za najmekši čokoladani kolač
IZVOR: Republika - 16.03.2021 | 14:13
Zbog načina na koji se priprema - ne peče se, već se kuva na pari, ovaj kolač je neviđeno mekan, a dodatni ukus daje mu i čokoladni preliv!
Sastojci:
120 g belog brašna
25 g kakaa u prahu
pola kašičice praška za pecivo
četvrtina kašičice sode bikarbone
pola kašičice ekstrakta vanile
125 g šećera
220 ml mleka
50 ml ulja
pola kašičice limunovog soka
Za preliv:
150 g tamne čokolade
60 ml mleka
pola kašičice putera
Priprema:
U posudu srednje veličine stavite brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i eksrakt vanile. U to dodajte šećer, pa sve izmešajte. Dodajte mleko, ulje, limunov sok, dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine, a zatim ovu smesu sipajte u kalup koji ćete prekriti aluminijumskom folijom i kolač skuvajte na pari. Kuvajte oko sat vremena na vatri srednje jačine. Ostavite kolač da se ohladi, a u međuvremenu napravite preliv.
U manju posudu stavite čokoladu i mleko, pa stavite da se otopi na pari, a pred sam kraj kuvanja dodajte puter i ostavite još kratko na vatri, da se sve sjedini. Gotov kolač izvadite iz kalupa, nalijte preliv i ostavite u frižideru oko dva sata da se stegne, pa uživajte u ovoj ukusnoj poslastici.