SEDAM NAMIRNICA ZA PRIRODNO ČIŠĆENJE JETRE: Jedite ih što češće i ne brinite za zdravlje!
IZVOR: Republika - 03.04.2021 | 13:18
Otkrivamo sedam najboljih namirnica za jetru koje bi svakako trebalo da uvedete u svoj jelovnik.
Jetra, u saradnji sa žučnom kesom, ima izuzetno važnu ulogu za zdravlje. Ne samo da učestvuje u probavnim funkcijama, već i u vitalnim procesima poput proizvodnje hormona i skladištenja nekih hranljivih sastojaka.
Spada u grupu organa za izlučivanje, s obzirom na to da filtrira krv kako bi uklonila toksine koji se u njoj talože. To olakšava uništavanje nekih sojeva virusa i bakterija, a time se sprečava razvoj nekih hroničnih bolesti koje utiču na kvalitet života.
Problem nastaje kad jetra počne da ima teškoće u obavljanju svoje funkcije bilo zbog neke bolesti ili zbog loših navika koje dovode do prekomernog taloženja otpadnih sastojaka. Zato je vrlo važno popraviti svoje navike u ishrani i povećati unos onih namirnica čiji prirodan sastav jača jetru i stimuliše njen rad.
Foto: pexels.com
1. Brokoli
Smatra se jednom od najzdravijih vrsta zelenog povrća generalno, a idealan je izbor za prirodno čišćenje jetre. Sadrži moćne antioksidanse povezane sa smanjenjem rizika za razvoj tumora i sa izbacivanjem štetnih sastojaka iz organizama. Visok udeo vlakana u brokoliju pospešuje probavni proces, a time ujedno i reguliše nivo holesterola. Sadrži vitamin E, nutrijent koji se rastvara u masti koji ima antioksidalno dejstvo i štiti jetru od prevremenog propadanja i oštećenja.
Foto: pixabay.com
2. Suvo voće
Suvo voće sadrži nutrijente poput aminokiseline L-arginin, čiji učinci na organizam smanjuju nivo toksikacije jetre. Kad se tome doda sadržaj vlakana i masnih kiselina omega 3, suvo voće je odlično rešenje za podsticanje čišćenja jetre. Konzumacija suvog voća u minimalnim dozama održava stabilnim nivo holesterola i pospešuje razgradnju masti.
Foto: pexels.com
3. Jabuke
Jabuke su jeda od supernamirnica koje ne bi smjele izostati s jelovnika. Njihova ljekovita svojstva poznata su od davnina i brojna, a među njima je i sposobnost čišćenja jetre te poboljšanje rada žučnog mjehura. Obiluju topivim vlaknom pektinom te pospješuju čišćenje probavnog sustava uklanjajući toksine nataložene u debelom crijevu i jetri. Konzumacija jabuka smanjuje razinu lošeg kolesterola, a time smanjuje i prekomjerno opterećenje jetre koja inače mora metabolizirati tu masnoću. Jabuke inače sadrže i jabučnu kiselinu, prirodni nutrijent koji olakšava izbacivanje kancerogenih spojeva i tokisna koji se zadržavaju u krvi.
Foto: pixabay.com
4. Citrusi
Sve vrste citrusa sadrže esencijalna ulja i vitamine antioksidativnog dejstva koji stimulišu prirodno čišćenje jetre i smanjuju njenu upalu. Visok procenat vitamina C povećava imunološki odgovor organizma i sprečava razvoj infekcija i teških bolesti. Poboljšava i sintezu toksičnih materijala i pospešuje njihovo izlučivanje putem probavnih procesa.
Foto: pexels.com
5. Avokado
Avokado je jedna od voćaka najbogatijih nutrijentima koji jačaju zdravlje i čiste jetru. Ističe se zbog svog sadržaja esencijalnih aminokiselina, vlakana i antioksidansa i idealna je namirnica za uklanjanje toksina nataloženih u telu. Sadrži i glutation, antioksidans koji je potreban jetri da bi se mogla boriti protiv spoljnih agensa i nataloženih toksina. Visoka koncentracija omega 3 masnih kiselina u avokadu olakšava smanjenje nivoa ldl holesterola i ima važnu ulogu u regulisanju upalnih procesa.
Foto: pixabay.com
6. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih masnoća koju možete uvrstiti u ishranu kako bi se zaštitilo zdravlje jetre. Sadrži antioksidalne i protivupalne sastojke koji pospešuju čišćenje krvi i uklanjanje toksina iz tela. Masne kiseline koje sadrži održavaju pod kontrolom nivo lošeg holesterola i poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, a time i smanjuju rizik od srčanog udara. Udeo vitamina E i aminokiselina stvara zaštitnu barijeru protiv slobodnih radikala i smanjuje rizik za razvoj tumora i hroničnih infekcija.
Foto: pixabay.com
7. Paradajz
Paradajz sadrži likopen i esencijalne aminokiseline koje, nakon što ih telo apsorbuje, pospešuju rad jetre i optimalno uklanjanje otpadnih proizvoda iz jetre. Takođe sadrže glutation, moćno jedinjenje koje paradajzu daje svojstva detoksikacije koja poboljšavaju funkciju jetre. Takođe sadrže flavonoide i beta-karoten, antioksidativne supstance koje poboljšavaju cirkulaciju i štite od slobodnih radikala.