NE BACAJTE KORU POMORANDŽE, VEĆ JE POJEDITE! Sprečava i leči mnoge bolesti! OVO JE NJENIH OSAM LEKOVITIH SVOJSTAVA!
IZVOR: Republika - 14.04.2021 | 08:52
Jedite plod sa korom i potpuno ćete preporoditi organizam.
Velika većina ljudi obično baca koru od narandže nakon konzumiranja. Međutim, mnogi od nas nisu ni svesni činjenice da je narandžina kora puna minerala i drugih hranljivih materija koje su veoma korisne za naše zdravlje.
Prednosti jedenja kore pomorandže:
Pomaže u regulisanju viška težine
Jedan od razloga zašto ljudi ne vole da jedu koru od pomorandže je njen gorak ukus, ali upravo taj deo ovog južnog voća najviše pomaže gubitku viška težine jer u sebi ima mnogo vlakana i sadrži mnogo manje kalorija. Na ovaj način narandžina kora pravi je saradnik u mršavljenju i smanjenju ukupnog unosa kalorija čime se postiže izbacivanje viška kilograma i sprečava stvaranje masnog tkiva.
Ima protivupalna svojstva
Zvuči neverovatno, ali narandžina kora sprečava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protivupalne osobine i u organizmu deluje veoma slično kao industrijski lekovi kojima je cilj da suzbiju zapaljenske procese u ljudskom telu.
Ublažava respiratorne probleme
Kora pomorandže obezbeđuje veliku podršku za otklanjanje respiratornih poremećaja i efikasna je u lečenju astme. Ona pomaže u čišćenju pluća jer igra ključnu ulogu u razbijanju sekreta i njegovom izlučivanju. Velike količine različitih vrsta antioksidanata prisutnih u narandžinoj kori pomažu u ublažavanju simptoma različitih respiratornih bolesti kao što su prehlada, grip, bronhitis, pa čak i rak pluća. Kora narandže sadrži jedinjenje poznato kao betakriptoksantin, za koje se dokazalo da značajno smanjujekancer pluća.
Foto: Photo by Noah Buscher on Unsplash
Sprečava komplikacije digestivnog trakta
U kori narandže nalazi se velika količina dijetetskih vlakana, tzv. nerastvorivih polisaharida kao što su tanini, hemiceluloza i pektini. Ova jedinjenja pomažu u sprečavanju zatvora tako što uspešno smanjuju vreme tokom kojeg hrana ostaje u kontaktu sa tankim crevom. Jedenje pomorandže zajedno sa njenom korom sprečava gorušicu, kiselinu i povraćanje.
Pospešuje oralno zdravlje i izbeljuje zube
Ko go pati odlošeg zadaha može ga se rešiti na potpuno prirodan način žvakanjem pomorandžine kore. Ona takođe pomaže u izbeljivanju obojenih zuba, a usput ih i podstiče da budu jači. U slučaju izbeljivanja zuba koru nije potrebno jesti, već je dovoljno unutrašnjim delom koji se nalazi uz sočni plod trljati zube kako bi postali svetliji.
Foto: Photo by Noah Buscher on Unsplash
Štiti od raka
Sudeći prema nekoliko obavljenih naučnih studija, narandžina kora smanjuje i rizik od nastanka nekoliko karcinoma, kao što su rak dojke, debelog creva i kože. Ona štiti od kancera debelog creva vezivanjem za toksične hemikalije prisutne u hrani; čime se sprečava njihovo izlaganje membranama debelog creva.
Poboljšava zdravlje srca
Jedna od vrsta polimetoksiflavona je nobiletin, koji je veoma prisutan u kori od pomorandže. Polimetoksiflavoni su jedinjenja koja pokazuju dobar efekat na zdravlje srca i smanjuju krvni pritisak. Rizici od upale i kardiovaskularnih oboljenja smanjuju se sa konzumiranjem ovih jedinjenja, a takođe se i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi (tzv. LDL).
Pojačava imunitet
Narandžina kora sadrži veliku količinu vitamina A i C, što pomaže u jačanju celokupnogimunog sistema osobe koja je konzumira. Imunitet kao sistem ljudskog tela ponaša se kao njegov zaštitnik, pa su verovatnoće za dobijanjem gripa, prehlade ili kašlja svedene na minimum.