SAVETI RUSKOG NATUROLOGA: Postite, ali zdravo
IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 23.11.2017 | 03:15
Kvalitetan post je korstan za organizam ako se koriste integralni proizvodi pripremljeni bez pekarskog kvasca i znatno se skrati vreme termičke obrade hrane, što znači da nije dovljno samo izbaciti meso i namirnice životinjskog porekla iz ishrane.
Još od starozavetnih vremena post je ustranovljen kao svojevrstan način čišćenja duha i tela. Savremeno shvatanje je da je to uzdržavanje od mesa i proizvoda životinjskog porekla, ali je to pre svega rasterećenje organizma od prekomernog unosa hrane i to što ste se odrekli ovih namirnica, ne znači da postite zdravo.
Sistem za varenje kod ljudi nije prilagođen ishranu životinjskim namirnicama. Čovek stvara određenu količinu holesterola u sebi, a svaki dodatni holesterol koji unosimo u organizam putem hrane i te kako stvara probleme, što se vidi po drastičnom povećanju bolesti srca, raka, dijabetesa u poslednjih 50 godina. Mnogo bolje se osećamo kada koristimo jednostavniju, laganiju hranu, koju većina ljudi iskusi tokom posta. Ali veliki broj ljudi posti na poprilično loš način, kaže ruski naturolog Georgij Nazarov i otkriva kako da to radite na zdrav način.
ODRŽAVANJE RAVNOTEŽE
- Kroz sve periode razvoja čovečanstva postojao je veliki broj vegetarijanaca. Čovekov sistem za varenje najviše je prilagođen za biljnu hranu i plodove što pokazuje i dužina creva, znojne žlezde, jačina želudačne kiseline, oblik zuba, pravac pokretanja vilice. Životinje mesožderi koliko god da jedu mesa, i ma koliko ono bilo masno, nikada neće imati povišen holesterol. Ipak i neki čisto komercijalni proizvodi koji se nazivaju posnim, poput belog hleba i prizvoda od belog i polubelog brašna, belog šećera, soli, rafinisanog ulja, različite konzervisane i prerađene hrane, su zapravo vrlo štetni, zbog čega se mnogi za vreme posta čak i ugoje - kaže naš sagovornik.
Post mnogima teško pada jer ga gledaju kao neku vrstu kazne. Zapravo post nam omogućava da održavamo neku vrstu ravnoteže, i uopšte ne mora da bude težak.
- Naši preci koji su živeli daleko zdravije i kvalitetnije, u vreme posta su samo dodatno čistili organizam. Mi postimo uglavnom kada to običaji nalažu i nerado ga se pridržavamo. Velika je zabluda da je vegetarijanska i veganska hrana neukusna. Ta hrana zapravo nudi neverovatan izbor različitih proizvoda u kojima i te kako možemo uživati. Pročitajte kuvare zdrave ishrane, zapišite sebi predlog jelovnika za narednih sedam dana, i potrudite se da ga se držite. Nakon kratkog vremena ćete znatno proširiti svoj jelovnik. Najbolje je voditi dnevnik ishrane, i zapisivati šta, kad i koliko smo jeli i popili. Ali i u tome treba biti umeren, jer previše raznovrsna hrana podstiče želju da "jedemo očima" što naš želudac teško može da izdrži - savetuje Nazarov.
ZDRAVSTVENE KORISTI
Kako ističe, dobrobiti koje donosi takva vrta hrane su izvanredne, a promene zahtevaju jako malo vremena i izuzetno su jednostavne.
- Ukoliko želimo zaista kvalitetno da sprovodimo post i doprinesemo svom zdravlju, za početak treba koristiti integralne proizvode pripremljene bez pekarskog kvasca, znatno skratiti vreme termičke obrade hrane. Potrudite se da ne mešate previše namirnica u jednom obroku jer na taj način uglavnom podstičemo prejedanje. Jednostavna navika je i da u tanjir stavimo samo onoliko hrane koliko smo zaista spremni da pojedemo, jer ćemo u suprotnom najverovatnije pojesti i ono što nismo. Takođe jedite samo dok se ne zasitite. Osim zdravstvenih koristi, tokom usavršavanja ishrane dolazi i do stvaranja mnogo zdravijeg i lepšeg tela, i mnogo više zadovoljstva - naglašava naturolog dodajući da se većina vegetarijanaca i vegana, i pored toga što koriste hranu na poprilično nezdrav način, neuporedivo ređe razbolevaju od savremenih bolesti nego ljudi koji se hrane koristeći meso u svojoj ishrani.
Post je jako dobar uvod u zdravu ishranu, ističe Nazarov, i kako se bude završavao ne pokušavajte mahnito da nadoknadite svu hranu koje ste se bili odrekli tokom posta i da se prejedate, već post iskoristite za početak usavršavanja koje ste već uveli, i koje ćete nastaviti da koristite u meri u kojoj ste u tom trenutku spremni, zaključuje on.
Foto: Georgij Nazarov
Trik sa ogledalom
Trik u poboljšanju ishrane sa kojim možete krenuti u vreme posta je korišćenje ogledala. Gledajući u svoj obrok prilikom jedenja uglavnom jedemo neuporedivo pravilnije, savetuje Nazarov.
Recepte za zdrav post možete potražiti u knjigama "Tajne pravilne ishrane" I i II deo, "Kuvar zdrave ishrane","Glavno jelo", "Salate", "Slatkiši", "Zimnica, poslastice, napici".