NE BACAJTE JAJA KOJA SU VAM OSTALA OD USKRSA! 4 odlična načina na koja možete da ih iskoristite!
IZVOR: Republika - 04.05.2021 | 09:32
Nakon Vaskrsa svima nam ostanu neiskorišćenja jaja. Ona imaju ograničeni rok trajanja, a da ne biste bacili ostatak, ovo su predlozi kako da ih iskoristite za ukusna jela
Napravite, u zavisnosti od toga koliki je višak, sledeća jela.
1. Jaja punjena ruskom salatom
Sastojci:
10 jaja
peršun
Priprema:
Tvrdo kuvana jaja isecite po dužini i izvadite žumanca. Žumanca zajedno sa ruskom salatom dobro izmešajte, pa punite jaja. Ukrasite peršunom.
2. Mimoza salata
Foto: youtube.com/Jelajelena Petrovic
Sastojci:
200 g rendane šunke
200 g rendanog kačkavalja
3 tvrdo kuvana i rendana jaja
100 g majoneza
3 veća rendana krompira
2 kisele pavlake
so
Priprema:
Šunku, kačkavalj, jaja i krompir posolite i promešajte. Prelijte majonezom i kiselom pavlakom, sjedinite i salata je gotova.
3. Mešana salata sa jajima
Sastojci:
1 glavica zelene salate
1 glavica endivije
1 glavica zimske salate
1 veza rotkvica
1 glavica crnog luka
1 veza rukole
4 paradajza
1/2 kašičice senfa
2 kašike sirćeta
so, biber
4 kašike ulja
po vezu seckane mirođije, vlašca, peršuna
4 tvrdo kuvana jajeta
Priprema:
Očistite glavice svih nabrojanih salata, operite ih i prosušite trešenjem. Zelenu salatu i zimsku salatu iseckajte na komade veličine zalogaja. Endiviju isecite na široke trake. Dobro očistite, operite, osušite i isecite rukolu. Crni luk i isecite na prstenove. Operite rotkvice i paradajz, očistite i isecite na tanke kriške tj. trake.
Za dresing je potrebno da pomešate senf, med i kašiku hladne vode. Posolite i pobiberite. Dodajte začinsko bilje i ulje i promešajte.
Salate, rukolu, crni luk, rotkvice i paradajz pomešajte sa dresingom u velikoj činiji za salatu. Oljuštite tvrdo kuvana jaja, isecite na osmine i servirajte na salati.
4. Najukusniji rolat od spanaća i krompira sa jajima
Foto: pixabay.com
Sastojci:
500 g krompira
1 glavica crnog luka
350 g spanaća
7 jaja (3 živa i 4 kuvana)
50 g maslaca
so
Priprema:
Krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kad se ohladi, oljuštite i izrendajte. Spanać potopite u posoljenu vrelu vodu. Ocedite i sitno iseckajte. Dodajte u narendan krompir zajedno sa narendanom glavicom luka. U smesu dodajte 3 umućena jaja. Posolite i pobiberite. Sve promešajte, dok se ne dobije homogena smesa. Razvucite preko aluminijumske folije.
Preostala 4 kuvana jajeta stavite u jedan kraj kore sa spanaćem. Uz pomoć folije koru uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 200°C.