(RECEPT) BRZI KOLAČ SA JAGODAMA! Za njega vam ne treba ni rerna!
IZVOR: Republika - 05.06.2021 | 12:38
Iskoristite sezonu jagoda i spremite ovaj preukusni kolač.
Evo kako se i pravi:
Keks deo:
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- 100 gr maslaca ili margarina
- 100 ml mleka
Žele od jagoda:
- 300 gr jagoda
- 100 ml vode
- 5 kašika šećera
- 10 gr želatina
- 8 kašika vode
Beli deo:
- 350 gr voćnog jogurta od jagode
- 200 gr kisele pavlake
- 300 ml slatke pavlake ( zasladjene )
- 10 gr želatina
- 8 kašika vode
Ganache od bele čokolade, može dekoracija po izboru:
- 200 gr bele čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo pravite crveni deo, žele deo kako biste skratili vreme trajanja sa 30 na 15 minuta čekanja dok se malo stegne.
Želatin potopiti u 8 kašika vode.
Jagode oprati i samleti.
Dodati im šećer i vodu, pa staviti na vatru da se kuva.
Kuvati minut – dva, pa dodati želatin koji je nabubrio i dobro promešati.
Ostaviti da se hladi.
Pomešati keks, otopljen maslac i mleko i sve izmešati.
Staviti u pleh ili kalup 25 x 25cm ili 30 x 20 cm i poravnati.
Potopiti drugi želatin sa 8 kašika vode.
Pomešati jogurt i kiselu pavlaku. Posebno umutiti, ne mnogo slatku pavlaku, da bude fino mekana kao šlag.
Pomešati slatku pavlaku sa jogurtom i pavlakom.
Zagrejati želatin.
Želatinu dodati 2 – 3 kašike fila od jogurta pa izmešati i onda tu masu istresti u masu od jogurta i sve dobro sjediniti.
Naneti na keks koru pola tog fila, pa polako izliti žele od jagoda.
Staviti u frižider da se stegne, pa naneti drugi deo fila od jogurta.
Ukoliko vam se taj deo malo stegne slobodno žicom dobro izmutiti.
Kolač sa jagodama je gotov, dekoracija je po želji.
Možete na laganoj vatri otopiti 200 gr bele čokolade sa 100 ml slatke pavlake i preliti.
Ostaviti bar 2h u frižideru.
Prijatno.