NE BACAJTE KOŠTICE OD LUBENICE! Neće vam se od njih zapušiti creva, naprotiv, obnovićete ceo organizam!


IZVOR: Republika - 29.06.2021 | 11:22


Ranije su naše bake verovale da, ukoliko jedemo koštice lubenice, možemo zapravo naštetiti svom zdravlju, tako što će nam se na primer zapušiti creva.

Foto: pixabay.com

Međutim, to nikako nije tačno, čak naprotiv. Nauka je pokazala da je skoro svaki deo lubenice jestiv i veoma zdrav.

Lubenica je sezonsko povrće bogato mnogim hranljivim sastojcima. Sadrži antioksidanse, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Od vitamina sadrži A, B i C. Lubenica hidrira organizam, remineralizuje ga, a takođe ima antioksidantno i diuretsko dejstvo.

Većina nas zanemaruje i odbacuje koštice lubenice, a upravo one sadrže neverovatne prednosti za zdravlje, sa kojima ćemo vas sada upoznati.

Koštice lubenice deluju kao laksativ

Mnoge koštice, prisutne u raznim vrstama voća i povrća, deluju kao prirodni laksativi, poboljšavaju rad creva. Mnogi ljudi jedu lubenicu sa sve košticama, dok ostali čuvaju i suše koštice, da bi od njih kasnije kuvali čaj, koji pomaže kod upornog zatvora. Koštice semenke koriste se i za lečenje crevnih parazita.

Koštice lubenice pročišćavaju organizam i čuvaju zdravlje bubrega

Čaj od koštica lubenice se još od davnina koristio kao efikasan prirodni lek za pročišćavanje bubrega i razbijanje kamena u bubregu. Koštice lubenice imaju diuretsko dejstvo, pročišćavaju organizam, eliminišu nataložene toksine i poboljšavaju rad bubrega. Mogu eliminisati materije koje se talože u bubrezima, formirajući kamen ili pesak.

Priprema čaja: 4 kašike svežih koštica lubenice izmrvite ili sameljite vodenicom. Zatim ih tokom 15 minuta kuvajte u 2 litra vode. Ovu dozu čaja podeliti i piti tokom 2 dana zaredom, a trećeg dana napravite pauzu. Ovaj čaj konzumirajte tokom nekoliko nedelja, pomenutom metodom, 2 dana piti čaj, pa 1 dan pauza, i tako redom.

Koštice lubenice za kardio-vaskularno zdravlje

U košticama lubenice prisutni su antioksidansi, koji blagotvorno utiču na krvne sudove, šire ih, tako da su idealne za osobe koje pate od arteroskleroze, visokog krvnog pritiska (hipertenzije) ili angine pektoris. Takođe, korisne su i za jačanje srčanog mišića.

Koštice lubenice su jako hranljive

Zbog svoje nutritivne vrednosti, šteta je da bacate koštice lubenice, iskoristite ih! Ove tamne semenke bogate su likopenom, moćnim antioksidansom koji se takođe nalazi i u paradajzu. Osim toga, sadrže veliku količinu magnezijuma i cinka. Preporučuju se za osobe sa hroničnim umorom.

Koštice lubenice za muškarce

Ove koštice koriste se za lečenje upale prostate, oboljenja koje se često javlja kod muškaraca starijih od 40 godina. Takođe se koriste i za poboljšavanje potencije i libida. Ono što treba da uradite je da skuvate čaj od ovih koštica.

Priprema čaja: Uzmite 2 kašike osušenih i samlevenih koštica od lubenice, i prelijte ih sa ½ l proključale vode. Ostavite da tečnost odstoji oko 30 minuta, a zatim je možete konzumirati, bez ceđenja. Pomenutu dozu pijte svakog dana, tokom nekoliko nedelja. Prvi rezultati se mogu primetiti već nakon 10 dana konzumiranja ovog čaja.

Koštice lubenice za lečenje Ešerihije koli

Čaj od koštica lubenice predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova za eliminisanje bakterije ešerihije coli.

Priprema čaja: Sakupite 30-40 svežih koštica lubenice (mada se mogu koristiti i osušene). Usitnite ih (izmrvite, sameljite) i stavite u 1 litar vode, da se kuvaju oko 10 minuta. Nakon kuvanja ostavite da se čaj ohladi, zatim ga popijte (možete ga držati i u frižideru, po portebi). Svakodnevno piti 1 litar ovog čaja, tokom nekoliko nedelja, ili nekoliko meseci, tačnije, dok u potpunosti ne izbacite ešerihiju koli.

Preporučujemo vam da tokom leta sakupite dovoljnu količinu semenki lubenice, kako biste mogli da ih koristite za pripremu čaja i nakon leta, kada lubenice ne budu više dostupne. Ovaj čaj mogu konzumirati i deca i odrasli.

Možete ih i peći

Pored toga što ih možete koristiti za pripremu čaja, koštice lubenice takođe možete i peći.

Crne koštice lubenice operite i stavite ih na krpu da se osuše (ili na papir). Kada se osuše, pecite ih u rerni na umerenoj temperaturi tokom 20-25 minuta.

Nikako ih nemojte peći na visokoj temperaturi, jer ćete tako uništiti sve njihove lekovite sastojke. Tokom pečenja, koštice povremeno poprskati sa malo vode i soli. Ovako pripremljenje koštice lubenice, omiljene su kod Egipćana.