ISHRANA KOD ALERGIJA: Ublažite probleme uz pomoć ove dijete! (JELOVNIK)


IZVOR: Republika - 28.09.2021 | 18:45


Ukoliko imate sklonost ka alergijskim reakcijama, savetuje se da povedete računa o ishrani jer i ona ima važnu ulogu.

Foto: pexels.com

Ishranom ublažite probleme sa alergijom, Ilustracija

Prema podacima Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju, alergije su najrasprostranjenija hronična bolest na starom kontinentu. Čak 20 odsto pacijenata ima težak oblik bolesti sa svakodnevnim strahom od napada astme, anafilaktičkog šoka ili smrti od alergijske reakcije.

Međutim, pored efikasnih lekovima kojima se alergija drži pod kontrolom, mnogi ne uspevaju da savladaju napade bez većih doza. Ukoliko imate sklonost ka alergijskim reakcijama na hladnoću, životinjsku dlaku, znoj, kućnu hemiju, savet stručnjaka je da pripazite na ishranu jer ona igra važnu ulogu, prenosi Magazin Novosti.

Postoje namirnice koje sadrže nizak procenat alergena, poput kiselog mleka, sitnog sira, kačkavalja, kuvanog ili dinstanog goveđeg mesa, piletine, heljde, pirinča, ječma, kukuruznog i ovsenog brašna. 

Voće i povrće?

Što se povrća tiče, to su kupus, brokoli, krastavac, spanać, mirođija, peršun, zelena salata, tikvice. Jedite maslinovo i suncokretovo ulje, a voće zavisno da li dovodi do ukrštene alergijske reakcije.
 

Ponedeljak

doručak: projara sa rendanim tikvicama, kiselo mleko

ručak: čorba od brokolija, grašak sa piletinom, kupus salata

večera: pire od kukuruza šećerca i brokolija, belo pileće meso i krastavac

Utorak

doručak: kaša od ovsenih pahuljica, pirinčanog mleka i banane

ručak: čorba od povrća po izboru, goveđe ćufte u paradajz sosu, pire od krompira i karfiola, krastavac salata

večera: pirinčani rezanci, sos od spanaća i slanine

Foto: pexels.com

Birajte namirnice sa niskim procentom alergena, Ilustracija

Sreda

doručak: pogačice od heljde i kiselo mleko

ručak: čorba od pilećeg mesa, paškanata i krompira, testenine od kukuruza, sos od tkvica sa belim lukom, krastavac salata

večera: pogačice od heljde, namaz od piletine, kupus salata

Četvrtak

doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom, voćem po izboru i crnom čokoladom

ručak: čorba od brokolija, batak, pire od batat krompira, kupus salata

večera: mafini od leblebije i povrća, šargarepa isečena na štapiće

Petak

doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko

ručak: goveđa supa, boranija sa goveđim mesom, kupus salata

večera: pirinčani rezanci sa sosom od povrća